Getuigenis bij Kamper avondwake

‘Onze zonen leven’. Die woorden maakten deel uit van een brief van de familie Strijker, voorgelezen in een avondwake in Kampen.

Diverse kerken organiseerden de avondwake zaterdag 22 augustus om stil te staan bij de brand die in de nacht van dinsdag op woensdag vier kinderen uit één gezin in de Hanzestad noodlottig was geworden. Korpsofficier Aalt Fikse van het Leger des Heils had de familie de laatste dagen diverse keren gesproken en las een brief voor van de famlie in de door zo’n 150 mensen bezochte wake in de gereformeerd vrijgemaakte Eudokiakerk in Kampen. De samenkomst was belegd ‘om elkaar niet alleen de nacht in te laten gaan’, zoals pastor Hans Schoorlemmer van de rooms-katholieke parochie het verwoordde. De familie riep de bezoekers op ‘de mantel van het verdriet’ uit te doen en ‘het kleed van de vreugde’ aan te trekken. 

Fikse zei in ‘t algemeen erg bemoedigd te zijn door de familie. Soms waren de rollen omgedraaid en gaf de familie zelf bemoediging aan anderen. Hij zei onder de indruk te zijn van het vermogen om in woorden en kleine dingen de hand van God te herkennen. Hij noemde het voorbeeld van een bijbel waarvan het kaft was verbrand, maar de inhoud bewaard was gebleven; en een opmerkelijk heldere regenboog boven de stad waarvan het ene eind tot Zwolle reikte waar de kinderen op dat moment verbleven. 

Pastor Hans Schoorlemmer sprak een overweging uit over een tekst uit Job: ‘Ik weet, mijn verlosser leeft’. De woorden sluiten aan bij de manier waarop de familie in het geloof staat. Gery Novielo, een buurvrouw, stak aan het begin van de wake een kaars aan. Tegen het einde van de wake konden alle aanwezigen een waxinelichtje aansteken. Aan de dienst werkten verder mee ds. Gert Zomer (gereformeerd vrijgemaakt) en ds. Dirk-Jan Lagerweij (PKN en voorzitter van het plaatselijk Beraad van Kerken). De Eudokiakerk was uitgekozen als plaats van gedenken, omdat het de kerk is die het dichtst bij de woning staat waar de ramp plaatsvond. 

De Raad van Kerken in Nederland heeft eerder in een gesprek met de overheid de vraag gesteld in hoeverre herdenkingen wellicht meer een religieus karakter mogen hebben, zeker als er sprake is van een religieuze achtergrond bij de betrokkenen. Aanleiding voor dat thema waren herdenkingen bij Schiphol en in Apeldoorn. De wake in Kampen was opgezet door diverse kerken, waarbij de burgerlijke overheid representatief aanwezig was.

De kinderen Jeremy van acht jaar, Jeftah van zes, Mattanja van 4 en Yiron van 1 jaar worden woensdag begraven.

Foto: Regenboog boven Kampen.