E-flits, juli 2019

‘Buitengewoon’, thema Week van Gebed voor de eenheid 2020
‘Buitengewoon’ is het thema voor de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen in 2020. De jaarlijkse Week van Gebed vindt plaats van 19 tot en met 26 januari. Het materiaal voor 2020 is voorbereid door de kerken in Malta. ‘Het thema ‘Buitengewoon’ ligt dicht bij de bevolking van Malta. In het Bijbelboek Handelingen (Handelingen 28) lezen we dat Paulus en zijn reisgenoten schipbreuk lijden op het eiland. Daar worden zij met buitengewone vriendelijkheid opgevangen. Deze gebeurtenis markeert het moment waarop het evangelie het eiland bereikt. Dat wordt door de bevolking nog ieder jaar gevierd. In de komende gebedsweek worden wij daarin meegenomen’, aldus Christien Crouwel. Lees meer. Het materiaal komt eind augustus/begin september beschikbaar. Nadere informatie volgt op een later tijdstip.

21 september: Walk of Peace 2019
Op zaterdag 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, zal Almere het centrale punt zijn voor de landelijke Walk of Peace van de Raad van Kerken in Nederland. Het Leger des Heils, dat zijn Nederlandse hoofdkwartier heeft in Almere, coördineert deze wandeling, in samenwerking met plaatselijke kerken en verschillende maatschappelijke organisaties. Het doel van de wandeling is om samen in beweging te komen met het oog op gerechtigheid en vrede. De wandeling voert langs verschillende plekken waar mensen zich inzetten voor een betere samenleving. De lengte van de route is ongeveer 5 km en start om 12.00 uur bij het stadhuis van Almere, Stadhuisplein 1. U bent van harte welkom! Lees meer

28 en 29 september: Kerkproeverij
Veel kerken treffen deze zomer al de eerste voorbereidingen voor het laatste weekend van september. Dan vindt opnieuw de landelijke campagne Kerkproeverij plaats. Kerkproeverij wil kerken helpen om uitnodigend en gastvrij te zijn en kerkleden stimuleren een keer een gast ‘van buiten’ mee te nemen naar de kerk. Het blijkt dat veel mensen graag een keer naar de kerk zouden gaan als ze met iemand mee kunnen. Een simpele uitnodiging kan het verschil betekenen. Kerken die meedoen met de kerkproeverij ontvangen begin september een spandoek met daarop ‘Welkom in de kerk’. Uw kerk aanmelden kan via deze link. Daar vindt u nog meer handreikingen en suggesties.

5 oktober: Landelijke GroeneKerkendag
Zet op 5 oktober uw volgende stap naar een duurzame levensstijl. Het evenement Groen Geloven biedt een nieuw perspectief op de aarde als Gods Schepping. Deze landelijke dag biedt een afwisselend programma van lezingen en workshops met onderwerpen als ‘nieuwe scheppingsliederen’, ‘God in de supermarkt’, ‘monumentale kerkpanden’ en ‘leven zonder afval’. Rond het middaguur wordt een biologische, vegetarische lunch aangeboden. De dag wordt onder andere mogelijk gemaakt door Tear, Kerk in Actie, EO en ChristenUnie en is een initiatief van GroenGelovig en GroeneKerkenactie. Kaarten kunnen besteld worden op groenekerken.nl

De pelgrimage van Christien Crouwel
Na haar aantreden in januari is algemeen secretaris Christien Crouwel begonnen aan een pelgrimstocht in 18 etappes langs de kerken en kerkgenootschappen die aangesloten zijn bij de Raad. Doel van deze bezoeken is een kennismaking met de spirituele rijkdom en traditie van de betreffende kerk. Teun-Jan Tabak, journalistiek ambassadeur van de Raad, vergezelt haar en doet verslag. De eerste impressies vindt u in de rubriek ‘De pelgrimage van Christien‘.

Armoede-nieuwsbrief: bron van kennis over kerken en armoede
Bent u geïnteresseerd in armoedebestrijding vanuit de kerken, en wilt u op de hoogte blijven van nieuwe activiteiten en ontwikkelingen? Abonneer u dan op de nieuwsbrief van het Knooppunt Kerken en Armoede. Het Knooppunt is opgericht om de samenwerking tussen (lokale) kerken op het gebied van armoedebestrijding te versterken. De nieuwsbrief houdt u op de hoogte van de activiteiten, en biedt u inspiratie om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. Abonneren kan door een mailtje te sturen naar info@knooppuntkerkenenarmoede.nl

Raad van Kerken in gesprek met staatssecretaris Van Ark over armoede
Een delegatie van de Raad van Kerken heeft op 5 juni een ontmoeting gehad met staatssecretaris Tamara van Ark over armoede in Nederland. De kerken vinden het van groot belang dat er niet alleen wordt ingezet op ‘goed doen’, maar dat er ook gewerkt wordt aan ‘recht doen’ van mensen in armoede. Lees hier het verslag van deze ontmoeting.

Nieuwe bundel Taizé-liederen ‘Adem in ons’
Na een pauze van meer dan 10 jaar is eind juni een nieuwe bundel met liederen uit Taizé uitgekomen. ‘Adem in ons’ is een herziening en aanvulling van het Nederlandse liederen- en gebedenboek uit 2008. Meerdere liederen die tot dusver onvertaald waren, zijn nu voorzien van een Nederlandse tekst. Ook bevat ‘Adem in ons’ twintig nieuwe liederen die in de afgelopen jaren in Taizé ontstaan zijn en enkele nieuwe Nederlandse solo’s. Meer info en bestelgegevens vindt u hier.

‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt’
Op zondag 23 juni nam voorzitter Dirk Gudde namens de Raad van Kerken een exemplaar in ontvangst van het boek ‘Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt.’ Het boek is een handreiking voor gelovige transgender personen en werkers in de kerk. De toespraak van drs. Gudde vindt u hier, gevolgd door het gebed dat ds. Wielie Elhorst, lid van de redactie namens LCC Plus Projecten, uitsprak tijdens de afsluitende viering.

Nieuw beleidsplan All Africa Conference of Churches
In een ambitieus plan formuleert de AACC (All Africa Conference of Churches) de strategie voor de komende vijf jaar. Het plan heeft zes speerpunten die deels hernomen zijn en deels nieuw geformuleerd: Theologie, Interreligieuze dialoog en kerkelijk leiderschap, Gender, Vrouwen en jeugd, Vrede, en, als laatste, Diaconie en Ontwikkeling. De AACC, gevestigd in Nairobi, bestaat uit 193 leden, waaronder kerken, landelijke Raden van Kerken, theologische opleidingsinstituten en andere christelijke organisaties in 42 Afrikaanse landen en representeert circa 140 miljoen christenen. 

Bureau gesloten deze zomer
Het bureau van de Raad van Kerken in Amersfoort is gesloten van 11 juli t/m 9 augustus 2019.


De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 12, nr. 7 (juli) van de e-flits. Hebt u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Mail dan naar rvk@raadvankerken.nl


Zij die het werk van de Raad van Kerken financieel willen steunen, kunnen een gift of een collecte-opbrengst overmaken op NL09 INGB 0000 5598 39 van de stichting Vrienden van de Raad van Kerken in Nederland.