We mogen hen niet vergeten

Den Haag wil op zondag 4 november bij de Allerzielen-herdenking vooral aandacht vragen voor de gevaarlijke situatie aan de grenzen van Europa. Ook in andere steden worden dergelijke herdenkingen gehouden voor omgekomen vluchtelingen op weg naar Europa: ‘we mogen hen niet vergeten’.

Vandaag de dag blijven de grenzen van Europa een levensgevaarlijke plek. Dagelijks overlijden er mannen, vrouwen, en kinderen; mensen die juist op zoek waren naar veiligheid en bescherming. In 2016 waren er meer dan 5.000 doden te betreuren, in 2017 waren dat er meer dan 3.000 en ook dit jaar zijn al 1.924* mensen omgekomen.

Op zondag 4 november 2018 staan we stil bij de duizenden mensen die vaak naamloos en in stilte sterven. Het programma bestaat uit een ceremonie en verschillende speeches, zoals het verhaal van de Eritrese Dawit Amanuel Goitom die in 2014 naar Nederland gevlucht is en hier een boek over schreef. Ook zal de voorzitter van de Haagse Gemeenschap van Kerken, Ad van der Helm, kort spreken. Daarnaast worden de overledenen herdacht met muzikale en artistieke performances van o.a. muzikant Paul Hagayi. Er zijn ook activiteiten speciaal voor kinderen.
Iedereen is welkom tijdens deze Allerzielen herdenking. Daarnaast wordt bezoekers gevraagd om hun handtekening te zetten voor de ECI campagne (zie http://www.citizens-initiative.eu/). De Allerzielen-herdenking in Den Haag vindt buiten plaats aan de Hofvijver, van 15:00 tot 16:30 uur.

(*Telling 16 oktober 2018, bron: missing migrants IOM).