Rugtasactie vluchtelingenkinderen

Vluchtelingenkinderen in Nederland hebben het niet makkelijk. Op een asielzoekerscentrum (azc) is de angst voor oorlog vervangen door onzekerheid over de toekomst. Stichting GAiN en Gave willen hen daarom opvrolijken met een rugtas vol verrassingen. Scholen, kerken of particulieren bestellen rugtasjes en vullen die met speelgoed en schrijfwaren. Rond de kerstva-kantie worden de rugtasjes op verschillende azc’s in Nederland uitgedeeld.

De kinderen vullen de tasjes met speelgoed en schrijfwaren, zoals een autootje, popje, kleurboek en potloden. Ze geven daarmee concrete steun aan kinderen die in zulke andere omstandigheden leven dan zij. Een meisje van negen jaar vertelde ons: “Ik heb meegedaan met de actie omdat wij heel veel speelgoed hebben en zij bijna niets. Dus als wij ze speelgoed geven, hebben zij ook wat op mee te spelen. Dat is fijn voor hen en omdat ze gevlucht zijn en misschien veel dingen van hen weg zijn.”

Het inleveren van de tasjes kan op diverse plaatsen in Nederland. De stichtingen regelen vervolgens het uitdelen van de rugtasjes aan de kinderen op de azc’s. Heidy gaf in Amersfoort de tasjes aan de vluchtelingenkinderen. Een moeder uit het azc vertelde Heidy een week later dat haar dochter zo blij was met het dekentje wat ze kreeg. Heidy: ‘Ik realiseerde me niet dat juist dit cadeau zo belangrijk voor haar zou zijn. Een dekentje wat ze om zich heen kan slaan, wat haar warmte geeft. Als je alles kwijtraakt, worden andere zaken belangrijk. Zij schat dit dekentje veel beter op zijn waarde dan wij.’

Om de rugtasactie te promoten en de leefwereld van vluchtelingenkinderen dichtbij te brengen zijn er verschillende mogelijkheden. Voor de onderbouw van de basisschool bieden de stichtingen de boekpresentatie ‘Kleine Aap en de panda’s’ aan, gegeven door kinderboekenschrijfster Willemijn de Weerd. Drie rugtassen vormen het aanknopingspunt voor de voorlichting voor de bovenbouw, gegeven door Evert van der Woude. Voor kerken kan Gave een spreker aanbieden. Daarnaast is voor scholen en kerken een PowerPoint presentatie te downloaden.

Voor de vierde keer kunnen wij in december 2.500 kinderen in Nederland een tas overhandigen met een verrassing. Nadat de Samaritaan gestopt is met de actie, is GAiN nu de nieuwe partner van Gave om deze actie tot een succes te maken.

Informatie
Inleverpunten: Creil, Nunspeet, Overberg, Sleeuwijk, Sneek, Weesp, Zegveld en Zuidland.
Kosten: 3 euro per tasje
Tijd: september-november 2018
Informatie: www.gave.nl/rugtasactie

Over Stichting GAiN
GAiN bestaat om de liefde van God te laten zien, met hart en handen, aan mensen wereldwijd die lijden en in nood zijn. GAiN gelooft dat hulp aan mensen in nood een integraal onderdeel van de missie van God is. GAiN richt zich daarbij op (nood)hulp en wederopbouw en wil daarnaast bewustwording creëren om het geloof handen en voeten te geven. Kijk voor meer informatie op www.gainhelpt.nu.

Over Stichting Gave
Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie voor het werk onder vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Gave verlangt ernaar dat de vluchteling die naar ons land komt, wordt gezien en geliefd. Gave maakt kerken en christenen bewust van de bijbelse roeping om ‘de vreemdeling’ gastvrij te ontvangen. Gave inspireert, traint en ondersteunt vrijwilligers om contacten op te bouwen met vluchtelingen en hen Gods liefde te laten zien. Kijk voor meer informatie op www.gave.nl.

Foto: Stichting Gave.