Helft vluchtelingen eenzaam

De helft van de Syriërs die de afgelopen twee jaar naar ons land zijn gevlucht is eenzaam en heeft moeite om sociale contacten aan te gaan met Nederlanders. EenVandaag is met deze cijfers naar buiten gekomen, nadat het programma meer dan duizend vluchtelingen heeft ondervraagd over het leven in Nederland en hoe zij kijken naar hun eigen integratie. 

Een kwart (24%) van de ondervraagde nieuwkomers heeft nauwelijks contact met Nederlanders. Zij hebben geen enkele Nederlandse vriend of vriendin. Dat is een belangrijke indicator voor het succes van de integratie.

Negen op de tien (94%) zou meer Nederlandse vrienden willen hebben, maar volgens de helft is dat lastig te realiseren. Vooral jonge Syrische mannen geven aan dat de taalbarrière goed contact met Nederlanders in de weg staat. Ze kunnen vaak niet meer dan een paar uur les per week volgen, en velen zeggen dat de kwaliteit van de lessen ook niet alles is.
Ook merken ze dat het stempel ‘vluchteling’ een groot obstakel is om vrienden te maken; ze merken dat er veel vooroordelen zijn. ‘Het woord ‘vluchteling’ is genoeg om veel mensen weg te jagen waarmee ik graag vrienden zou zijn’, laat een van hen weten. Jonge Syriërs geven ook aan dat ze graag contact zouden hebben met Nederlandse leeftijdsgenoten, terwijl veel vrijwilliger wat ouder zijn.

Onderzoek naar eenzaamheid is overigens vrij diffuus. Want als je de vraag naar eenzaamheid voorlegt aan Nederlanders krijg je ook schrikbarend hoge cijfers. Volgens het RIVM (Trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenningen 2018) voelen 5,2 miljoen mensen in Nederland zich eenzaam (een derde van de bevolking) van wie 1,1 miljoen ernstig lijdt onder de eenzaamheid. Het onderzoek van EenVandaag vraagt echter ook door naar bekendheid met Nederlanders en daarmee formuleert het onderzoek impliciet een uitnodiging aan autochtone Nederlanders om zich verder open te stellen voor contacten met migranten.

Foto: Tijdens de walk of peace 2016 was er aandacht voor de vragen van vluchtelingen