Symposium bij herdenking 10 jaar Schipholbrand

Op 26 oktober 2005 om 23.55 uur begon de Schipholbrand, die aan elf ingesloten mensen zonder geldige papieren het leven kostte. Omdat tien jaar later de vragen over vluchtelingen nog steeds even actueel zijn, is er op maandag 26 oktober een herdenking in Oude Meer en een symposium in Badhoevedorp. Vluchtelingen-advocaat Pim Fischer, wethouder Tom Horn van Haarlemmermeer en Annemarie Busser van Amnesty International Nederland zullen daar spreken. Bij het monument worden de elf namen genoemd en zal Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, een korte toespraak houden.

De Schipholbrand had in Nederland grote gevolgen. De toenmalige burgemeester van Haarlemmermeer Fons Hertog trad af, evenals de ministers Donner en Dekker. Het negeren van het bouwbesluit en het niet controleren van de naleving daarvan was de reden daarvoor. Pogingen om de schuld aan een opgesloten Libische gedetineerde te geven, werden door de Hoge Raad in 2013 definitief afgewezen. Ook in 2015 zijn de vragen die toen speelden weer opnieuw uiterst actueel: met welk recht mag iemand vluchten en in Nederland zijn? welke plichten heeft Nederland tegenover aanwezige vluchtelingen? mogen mensen zonder papieren opgesloten worden?

Herdenking bij monument
Over die vragen organiseert de groep Vluchtelingen in Haarlemmermeer (voorheen Kerken en Vluchtelingen) op maandag 26 oktober een symposium in de Pelgrimskerk in Badhoevedorp. Voorafgaand aan het symposium is er een herdenking van de elf slachtoffers van de brand bij het monument aan Ten Pol in Oude Meer, vlakbij de plek waar het Detentiecentrum toen stond. Het monument is nu te bereiken via de Breguetlaan 67 en de voetgangersbrug naar Ten Pol. Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland, houdt daar een korte toespraak en de elf namen worden genoemd waarbij lichtjes worden aangestoken bij de elf paaltjes met de namen. Haarlemmermeerse kerken wordt gevaagd bloemen te brengen om rond het monument te plaatsen. De herdenking begint om 19.00 uur en duurt ruim een half uur.

Symposium over 2015
Om 20.00 uur start in de Pelgrimskerk aan de Havikstraat in Badhoevedorp een symposium met als thema ‘Vluchteling zijn nú – 10 jaar na de Schipholbrand’. Annemarie Busser, stafmedewerkster van Amnesty International Nederland, zal zich richten op het thema Mensenrechten en Migratie. Daarbij zal zij ingaan op alternatieve mogelijkheden voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Pim Fischer is vluchtelingenadvocaat en vooral bekend van het proces dat hij namens de Protestantse Kerk tegen het Nederlands asielbeleid voerde en won bij het Europese Hof. Hij zoomt in op de mogelijkheden voor de overheid om om te gaan met uitgeprocedeerde asielzoekers en de dilemma’s die hij daarbij tegenkomt. Wethouder Tom Horn van Haarlemmermeer zal de actuele visie en actie van de gemeente Haarlemmermeer toelichten. Na een pauze zullen de inleiders en enkele mensen die als vrijwilliger bij vluchtelingenwerk betrokken zijn, in een forum met elkaar en de zaal discussiëren. Rond 22.00 uur is het eind van de thema-avond gepland.

Alle belangstellenden uit de regio zijn van harte welkom bij de herdenking en het symposium. Meer informatie is te krijgen bij Leo Mesman en Rien Wattel, vluchtelingeninhaarlemmermeer@gmail.com. Actuele informatie en de laatste updates zijn te vinden op de Facebookpagina www.facebook.com/ vluchtelingeninhaarlemmermeer of op www.schipholwakes.nl.