‘VerduurSamen met
Franciscus’

Dat verduurzamen nodig is, daar zijn de meeste mensen wel van doordrongen. Maar hoe kun je dat doen op een manier die bij je past en ook zoden aan de dijk zet? Corinne Groenendijk, predikant en geestelijk begeleider, ging hiervoor te rade bij Franciscus van Assisi. Zij verdiepte zich in zijn eco-spirituele leven.

De zoektocht van Franciscus naar een eenvoudig, vredevol en vreugdevol leven inspireerde haar voor het vormgeven van een duurzame levensstijl. ‘VerduurSamen met Franciscus’ is een gids geworden, waarin bezieling en praktijk samengaan. Aan de hand van de thema’s vreugdevol, kwetsbaar, betrokken, vredevol en eenvoudig laat ze de levenshouding van Franciscus zien.

Verkennen

Met een tekst van of over Franciscus kun je aan de hand van allerlei aandachtoefeningen en vragen het thema verkennen. Wat raakt jou? Wat spreekt je aan en wat niet? Wat betekent kwetsbaarheid of eenvoud voor jou? Hoe kun je hieraan vorm geven in je eigen levensstijl? Groenendijk deelt veel van haar persoonlijke ervaring, maar ook die van de deelnemers van een reis naar Assisi die ze begeleidde. Het is heel inspirerend om te lezen wat de oefeningen en de vragen de deelnemers gebracht hebben. Dat motiveert je om ze zelf ook te gaan doen. Het is heel waardevol om eerst de thema’s te verkennen. Hierdoor wordt je zelf aan het denken gezet, voordat je direct in de ‘doe-modus’ schiet. ‘Waarom wil ik duurzaam leven? Hoe leef ik nu eigenlijk? Hoe duurzaam is dat?’ Zo kom je er misschien wel achter dat je al veel duurzamer leeft dan je dacht. Of je ontdekt misschien een aantal blinde vlekken.

Brede duurzaamheid

Groenendijk koppelt het ‘duurzaam doen’ aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Hiermee laat ze zien dat duurzaamheid over meer gaat dan duurzame energie, minder vlees eten en niet meer vliegen, maar ook gaan over toegang tot schoon drinkwater, sociale rechtvaardigheid en nog veel meer. De SGD’s zijn niet alleen een bron voor vuistregels om te verduurzamen, maar laten ook zien dat wat jij doet niet op zichzelf staat, maar onderdeel is van een wereldwijd web van verduurzaming.

Samen optrekken

VerduurSamen wordt leuker en makkelijker als je het samen doet. ‘Er is niets leukers dan met elkaar te ontdekken dat een groene leefstijl plezier geeft’, een vreugdevol leven. Kortom, het boek geeft je leefvoer voor bezieling en praktijk. Het leest als een gids die je de duurzame weg wijst vanuit dankbaarheid en verwondering voor alles wat ons om niet toevalt, maar je ook vrij laat in de keuze hoe jij jouw weg bewandelt. Een mooi boek om in (kerkelijke) groepen samen aan de slag en op pad te gaan.

  • Het boek is uitgegeven door Berne Media en hier te bestellen.

Marjolein Tiemens-Hulscher
Webredactie www.kerkenmilieu.nl
www.groengeloven.com