Aanval Tent of Nations zet voortbestaan op spel

Op vrijdag 28 januari is de Tent of Nations aangevallen door een groep van meer dan tien gemaskerde mannen met knuppels. De broers Daoud en Daher Nassar werden zwaar mishandeld. Meta Floor, voorzitter Vrienden van Tent of Nations Nederland, deelt dit schokkende bericht. En roept op om in de pen te klimmen voor een brief aan president Abbas.

Zelf was Meta Floor als enige buitenlander aanwezig op de boerderij. ‘Zodra ik buiten het geschreeuw hoorde ben ik erheen gesneld’, vertelt Meta, ‘waarop de daders zich uit de voeten maakten’.

De zwaargewond achtergelaten Daoud en Daher zijn er van overtuigd dat als Meta niet aanwezig was geweest, ze dit niet hadden kunnen navertellen. De broers zijn nu gelukkig allebei buiten levensgevaar en goed aanspreekbaar. Er is goede hoop dat ze weer helemaal zullen herstellen. Emotioneel herstel van de klap zal mogelijk meer tijd vragen.

30 jaar geweldloze inzet

Deze aanval staat niet op zichzelf, maar is (tot nu toe) de laatste in een reeks van meer dan 25 aanvallen gedurende de afgelopen anderhalf jaar. De daders komen uit Nahalin, het Palestijnse buurdorpje, waar de familie Nassar met veel inwoners een goede relatie heeft. Het is uitermate verdrietig dat de familie Nassar, die zich al meer dan 30 jaar op een geweldloze wijze inzet hun land te beschermen tegen overname door de Israëlische autoriteiten, nu te kampen heeft met enkele mensen uit de Palestijnse gemeenschap, die tot doel hebben de familie Nassar te laten vertrekken van hun land.

Brief aan president Abbas

Wat de motivatie achter deze aanval ook is, Tent of Nations maakt zich ernstig zorgen nu de persoonlijke veiligheid van de familie Nassar in het geding is, en daarbij ook het voortbestaan van de organisatie op het spel staat.

Ze vraagt u om in de pen te klimmen en een persoonlijke brief te schrijven aan president Abbas, met de zeer dringende oproep zijn invloed aan te wenden om deze aanvallen direct te stoppen en de veiligheid van de familie Nassar te waarborgen.

Hier vindt u een voorbeeldbrief die zowel persoonlijk alsook namens een groep, kerk of organisatie te gebruiken is.

Ter inspiratie en in verbondenheid deelt Tent of Nations:


“Laat ons een kaarsje branden in de duisternis,
In het aangezicht van de dood, een teken van leven.
Als teken van hoop waar alles hopeloos lijkt,
Als teken van vrede in plaats van strijd.
Want het licht is sterker dan de duisternis
En de dag zal de nacht overwinnen.
Hoewel de schaduwen overal om ons heen blijven hangen,
Laten we onze gezichten naar het licht keren.”


  • Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar in Bethlehem. Ondanks de moeilijke omstandigheden en de voortdurende dreiging van landonteigening, zet de familie Nassar zich op een geweldloze en zeer creatieve manier in onder het motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’.