Veertigdagenboekje
‘Samen op weg naar Pasen’

Wie in de veertigdagentijd – vanaf 2 maart – bewust vanuit de Bijbel wil toeleven naar Pasen, kan inspiratie halen uit het dagboek Samen op weg naar Pasen van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Het boekje bevat een Bijbelleesplan over het thema ‘bevrijding’ en is gratis aan te vragen bij het NBG.

‘De Veertigdagentijd is vanouds een periode van vasten, ontbering en reflectie. We kozen voor het thema bevrijding omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Nu niet, maar ook niet in de tijd van de Bijbel’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het NBG. ‘Vrijheid heeft veel kanten. Je kunt je lichamelijk vrij bewegen, maar je toch geestelijk gevangen voelen, en omgekeerd. Ik hoop dat dit boekje mensen helpt om stil te staan bij de vraag waar en hoe zij vrijheid of onvrijheid beleven. En dat ze op het spoor komen van de bevrijding waar de Bijbel over vertelt.’

Bevrijding

Het leesplan in het boekje volgt Bijbelteksten over bevrijding. Anne-Mareike Schol-Wetter: ‘Dat gebeurt aan de hand van de twee grote bevrijdingsverhalen uit de Bijbel. Allereerst de bevrijding van het volk Israël uit de slavernij in Egypte. Daarover lees je onder meer Exodus 12. Daarop volgt de periode dat de Israëlieten leerden wat het betekent om als vrije mensen te leven in het beloofde land. Vervolgens kom je bij het tweede grote bevrijdingsverhaal uit de Bijbel: de bevrijding die Jezus brengt. Bevrijding van de dood, maar ook van wat ons tijdens ons leven in de greep kan houden. Daarbij lees je onder meer Lucas 22 en 23 en in de brieven van Paulus.

In al deze bevrijdingsverhalen gaat het om ‘bevrijding van’: van slavernij, zonde, dood of beslommeringen. Maar het gaat ook om ‘bevrijding tot’: tot leven in vrijheid en verantwoordelijkheid. Deels is dat al werkelijkheid en kun je dat ervaren, deels is het er nog niet en kijken we ernaar uit.’

Het boekje telt 64 pagina’s en bevat voor elke dag een bijbeltekst, een mini-overdenking en een vraag om de Bijbelpassage met je leven te verbinden.