Fonteijn wint met gedicht over Maria Magdalena

Henk Fonteijn, predikant te Tricht, is de winnaar van de schrijfwedstrijd over Maria Magdalena. De prijs is uitgereikt tijdens de live-uitzending op 4 december 2021 van het KRO-NCRV radioprogramma Zin in Weekend. De opdracht was: Verwoord in een persoonlijke miniatuur of gedicht wat Maria Magdalena voor jou betekent.

De wedstrijd is uitgeschreven door het KRO-NCRV magazine De Verwondering, Museum Catharijneconvent en het KRO-NCRV radioprogramma Zin in Weekend in het kader van de tentoonstelling Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent in Utrecht (t/m 9 januari 2022). De winnaar heeft een oorkonde en €250,- ontvangen.

Het winnende gedicht

Lotgenoten

Zo vaak ben ik al met je meegelopen
in tranen naar die tuin, dat graf, de steen,
dat kille slot van alle streven, hopen,
het onherroepelijke einde van ons minnen,
kleurrijk verbloemd, maar ijzig koud van binnen.

Tot afscheid en tot sterven is de mens gedoemd.
Maar soms zie ik, met jou
– nooit anders dan door dichte mist van tranen –
een tuinman die ons noemt bij onze namen
die zegt: ik leef! En jij, jij mag,
jij kan en zal opnieuw beginnen.

Uit het juryrapport

Henk Fonteijn verwoordt in het eerste couplet evocatief het verdriet, de kilheid en chaos die iemand ervaart bij de dood van een geliefde. Door het beeld van de tuinman verbindt Henk in het tweede couplet de treurende ik-figuur met Maria Magdalena op Paasmorgen. Haar zicht op nieuw leven wordt ook ‘ons’ gegeven. Heel mooi suggereert dit tweede couplet dat ‘ons’ zowel Maria Magdalena als de ik-figuur en wellicht de gestorven geliefde omvat. En uiteindelijk wordt de lezer betrokken in dat ‘ons’. Een hoopvol perspectief, dat zich ook aan ons meedeelt. In dit korte gedicht vallen vorm, inhoud, boodschap op een kernachtige, wijze samen.

Meer informatie over Henk Fonteijn is te vinden op www.henkfonteyn.nl
 

Andere genomineerden

De twee andere genomineerden zijn: Marian Hoek van Dijke uit Amstelveen en Frans de Koning uit Bergen op Zoom.