Alsof ik Palestina heb gestolen

Rondetafelgesprekken met Joden, christenen en moslims over een uiterst gevoelig gespreksonderwerp: het conflict tussen Israël en Palestina en het antisemitisme dat het hier in Nederland teweegbrengt. Het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims (OJCM) in samenwerking met het Julianaplaza heeft laten zien dat het mogelijk is.

Op zondag 31 oktober vond de derde Jeruzalem-bijeenkomst plaats van het OJCM. Een bijeenkomst die jaarlijks wordt georganiseerd om het gesprek rond het conflict in Israël te bespreken vanuit verschillende religieuze perspectieven met als doel om te voorkomen dat het onze onderlinge verhoudingen in Nederland negatief beïnvloedt. De voorvertoning van de documentaire ‘Alsof ik Palestina heb gestolen’ van Frans Bromet stond centraal. Deze documentaire brengt de gevoeligheden in beeld vanuit de verschillende perspectieven op antisemitisme, en laat ook goed zien hoe wij daardoor vaak tegenover elkaar komen te staan. Hoe we dat kunnen voorkomen, was onderwerp van gesprek aan ronde tafels onder het genot van een drankje en zowel kosjere, halal en Hollandse hapjes. ‘Zo komen wij tegemoet aan de verschillende wensen van onze gasten en zorgen wij dat iedereen zich thuis voelt bij deze bijeenkomst, daar begint een vreedzame dialoog mee’, aldus Atalay Celenk, directeur Julianaplaza.

Uiteindelijk hebben ruim dertig mensen deelgenomen aan de bijeenkomst. Tijdens de dialoogtafels zijn er eerlijke antwoorden gegeven op soms ook kritische vragen. Een aantal tafels kwam op het idee om lokaal de documentaire samen met leden van verschillende religieuze overtuigingen te kijken om zo ook het gesprek met elkaar te voeren in eigen stad. Gedeeld werd de opvatting dat wij als medemensen, maar vanuit de religie vooral ook als ‘kinderen van Abraham’ de opdracht hebben elkaar vast te houden en niet uit elkaar te laten drijven door conflicten en negatieve framing vanuit de media. ‘Daar moeten we allen onze schouders onder zetten en daarbij is elkaar blijven opzoeken noodzakelijk’, aldus één van de deelnemers. Ook in 2022 zal het OJCM doorgaan met het organiseren van interreligieuze ontmoeting.

De documentaire ‘Alsof ik Palestina heb gestolen’ zal op 29 november om 20:30 uur worden uitgezonden op NPO2. ‘Alsof ik Palestina heb gestolen’ is geproduceerd door &Bromet in samenwerking met KRO-NCRV Deze productie kwam tot stand met steun van CoBO.

Link naar de documentaire op NPO start: Alsof ik Palestina heb gestolen gemist? Start met kijken op NPO Start