OJCM betreurt handelwijze NCTV

Het OJCM schreef een brief aan minister Grapperhaus en leden van de Tweede Kamer aangaande de handelwijze van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). “Het OJCM (Overleg Joden, Christenen, Moslims) en de daarin samenwerkende organisaties begrijpen en onderschrijven dat de overheid de taak heeft om veiligheid te garanderen. Maar de handelwijze van de NCTV in de tien genoemde gemeentes staat haaks op de aanpak waarop wij contact met de overheid onderhouden. Wij betreuren het dat een overheidsinstelling zich genoodzaakt voelt om deze weg in te slaan. Bovendien heeft dit in de islamitische gemeenschap veel onrust veroorzaakt.

Volgens deze berichtgeving wordt er heimelijk onderzoek verricht naar allerlei aspecten van de lokale moskeegemeenschappen. Daarnaast wordt er informatie verzameld en opgeslagen door een particuliere instelling wat in strijd lijkt te zijn met de AVG-regeling en de privacywetgeving. Vele reacties uit de kringen van de islamitische gemeenschappen laten zien dat het vertrouwen in de lokale overheid heel erg beschadigd is. Vanwege de betrokkenheid van de NCTV wordt dat landelijk doorgetrokken. Het vertrouwen van burgers met een islamitische overtuiging in de democratische rechtsstaat is beschadigd.”

De hele brief lezen