Wereldpeulvruchtendag / Veertigdagentijd

Sinds 2019 is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de 10de februari  uitgeroepen tot Wereldpeulvruchtendag; World Pulses Day.

Bij peulvruchten denken we vaak aan de zaden van een vrucht zoals bij erwten, bruine- of witte bonen, capucijners, linzen of kikkererwten. Maar ook peulen met daarin zaden, zoals sperziebonen, snijbonen en peultjes horen bij de peulvruchten ook al noemen we ze bij de groenten. Deze zijn meer bekend vanwege de vitamine C die ze bevatten. En wist u dat de pinda ook een peulvrucht is?

Peulvruchten hebben veel te bieden. Het zijn de leveranciers van eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Ze pronken steeds vaker op het menu als vleesvervanger vanwege hun hoogwaardige eiwitten. Ze zijn voedzaam, hebben veel voedingsstoffen maar weinig calorieën en passen daarom goed in een gezond dieet.

Het bereiden van bonen is eenvoudig en ze zijn geschikt om bijvoorbeeld soepen of salades mee te maken. In combinatie met granen, aardappels of gemengde groenten geven ze kleur aan een lekker gerecht. Recepten voor lekkere gerechten met peulvruchten zijn te vinden op Samen-eerlijk-eten.

Een duurzame voedselproductie

Peulvruchten worden vrijwel over de hele wereld geteeld, want ze kunnen droogte verdragen en stellen weinig eisen aan de bodem. Bovendien hebben ze stikstofbindende eigenschappen wat goed is voor het milieu.
Bonen zijn dus vrijwel overal voor handen wat betekent dat er weinig getransporteerd hoeft te worden.

Eilat – Israël

Een week na de wereld peulvruchten dag is het Aswoensdag, woensdag 17 februari. Na het kleurrijke feest van Carnaval met veel vette en zoete versnaperingen, het woord ‘carne vale’ is Latijn en betekent ‘vlees vaarwel’, volgt de Veertigdagentijd. Dit is een tijd van bezinning, een tijd van versobering. Tegenwoordig vasten veel mensen door in deze periode bijvoorbeeld af te zien van alcohol, roken, snoepen, televisie kijken. In de katholieke traditie was het gewoon om in deze periode, met uitzondering van de zondagen, geen vlees te eten.

Maar wat wordt er dan wel gegeten? Toch nog een scala van gerechten die gebaseerd zijn op de bijbelverhalen in de veertigdagentijd. Deze verwijzen naar de tocht van Jezus vanuit de woestijn naar Jeruzalem. Natuurbeelden in die verhalen belichten het geheim van dood en leven.

Recepten voor de Veertigdagentijd op Samen-eerlijk-eten, sluiten aan bij die beelden. Leef en eet mee van week tot week op weg naar Pasen, een tocht vanuit de onherbergzame woestijn naar de paastuin van het nieuwe leven.