Leger des Heils: ‘Zet de kerk open tegen eenzaamheid’

‘Gooi de kerkdeur open ook op doordeweekse dagen, juist nu, in het hoogseizoen. En zorg dat er iemand is met een pot koffie’. Deze oproep doet manager Margo Merts-Tinga van het Leger des Heils in Amsterdam in een podcast van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) die afgelopen weekend online kwam. ‘Zo bied je als kerk een plek waar eenzame mensen terecht kunnen.’

Mensen mogen nu wel weer naar de buurtactiviteiten komen, maar de angst voor het coronavirus is niet weg, merkt Margo Merts. Ze is als regio-officier eindverantwoordelijk voor zowel de buurtactiviteiten als voor de kerkdiensten van het Leger des Heils  in Amsterdam. Ze heeft eenzaamheid als speciale opdracht in haar takenpakket. Niet alleen onder ouderen ziet zij eenzaamheid, ook onder moeders met schoolgaande kinderen. En onder jongeren. ‘Ik kom bijvoorbeeld jongeren tegen van een jaar of 18 die het net niet redden en dan – ook door hun eigen gedrag  – los zijn geraakt van hun familie en netwerk.’

Tips

In de podcast geeft Merts tips om wat aan eenzaamheid te doen. ‘Probeer de ander te kennen, ook in je eigen straat. Juist als christenen zouden we niet zo bang moeten zijn om net als Jezus gewoon op iemand af te stappen en te vragen: “Misschien ken je me nog niet, maar ik wil graag van je horen hoe het eigenlijk met je is.” Of doe een kaartje in de bus met de boodschap: “Zullen we eens koffiedrinken, we wonen dicht bij elkaar maar ik ken je nog niet”. Niks doen is het ene uiterste, alles overnemen van iemand het andere uiterste. Als de ander bijvoorbeeld een verslaving of psychisch probleem heeft, doe dan in elk geval iets. Verwijs hem of haar naar een professional of naar het Leger des Heils. En laten kerken ervoor zorgen dat er een plek is waar eenzame mensen terecht kunnen. Waar ze kunnen zijn wie ze zijn.’

Wat deel jij?

De podcast met Merts is onderdeel van de NBG-campagne ‘Wat deel jij?’ Die heeft als doel mensen te inspireren tot daden van barmhartigheid: bedroefden troosten, eenzamen bezoeken, hongerigen voeden, zieken verzorgen, goede raad geven, elkaar vergeven en zorgen voor de schepping. Via een speciale nieuwsbrief krijgen geïnteresseerden tweewekelijks een nieuwsbrief met een blog of podcast, een persoonlijk verhaal en een praktische activiteit. Aanmelden kan via bijbelgenootschap.nl/watdeeljij