Kerkennacht: Vierde Nieuwsbrief

Kerkennacht

21 – 23 juni 2019
 
Is dit óók kerk?

Via deze nieuwsbrief wil de Stuurgroep Kerkennacht ervaringen en plannen uit het land delen met belangstellenden en deelnemende kerken. Kerkennacht 2019 wordt weer een bijzonder weekend, waarin bezoekers kunnen zien welke schatten de Nederlandse kerken herbergen.
 
Dorpskerkenbeweging
Waarom zou het voor dorpskerken interessant kunnen zijn om mee te doen met de Kerkennacht?

Dorpskerken zijn vaak bijzondere en markante gebouwen die beeldbepalend zijn voor het dorp. Veel dorpsbewoners voelen een band met het kerkgebouw, ook als ze er nog nooit een voet over de drempel hebben gezet. Wat is er nou mooier dan op een mooie zomeravond dorpsbewoners uit te nodigen om binnen te komen? Ze welkom te heten met wat drinken, een goed verhaal, mooie muziek of verrassende activiteit? Dat hoef je als dorpskerk niet allemaal zelf te organiseren, je kunt andere verenigingen in het dorp uitnodigen om tijdens de Kerkennacht van het kerkgebouw gebruik te maken. De muziekvereniging of het koor kan een concert geven, een toneelvereniging kan een voorstelling opvoeren, anderen willen misschien wel lekkere dingen klaarmaken. Zo kunnen nieuwe contacten opgedaan worden en kunnen mensen de kerk en elkaar van een andere kant leren kennen.
Jacobine Gelderloos, www.dorpskerken.nl

Kerkennacht in het land
Een aantal gemeenten mailde ons in de afgelopen tijd hun programma voor het weekend van Kerkennacht. Een impressie:

Van gemeente Haaksbergen ontving de stuurgroep de volgende oproep:
Oproep! Amateurs schilderen en tekenen Haaksbergse gebedshuizen
In Haaksbergen, waar de protestante gemeente Haaksbergen-Buurse en de rooms-katholieke Franciscusparochie  samenwerken in de Kerkennacht, ligt het accent op de verbondenheid van de kerken met kunst en muziek. Ons motto: “Dit zijn we ook”.
 
Schilderen en tekenen
In het jaar waarin we het overlijden van Rembrandt, driehonderdvijftig jaar geleden, herdenken, willen we in Haaksbergen de schilder- en tekenkunst een belangrijke plek geven. Dit met een oproep aan schilders en tekenaars van alle leeftijden om één van de gebedshuizen in de gemeente Haaksbergen in beeld te brengen. Hierbij gaat het om alle stijlen, zonder restricties. Tijdens de Kerkennacht op vrijdagavond 21 juni worden de kunstwerken, afhankelijk van het aantal deelnemers, in de Pancratiuskerk op de markt en de PKN-kerk aan de Jhr van Heijdenstraat als doorlopende expositie voor het publiek tentoongesteld. Meer info

Hilversum
In Hilversum doet de Kapel, de vrijzinnige geloofsgemeenschap, dit jaar voor het eerst mee in de Kerkennacht. Ook daar zullen de deuren open staan en zal het thema ‘Is dit ook kerk’ gestalte krijgen in activiteiten.

Pernis
Pernis (wijkgemeente van Rotterdam) doet dit jaar voor het eerst mee. Dit is het programma:
Zondag 23 juni, voetbalveld van V.V. Pernis
13.00 uur: picknick
13.45 uur: workshops: schilderen, toneel en dans
14.30 uur: viering waarin de workshops terugkomen

Kerk en Vrede
Niet alleen kerken maar ook andere organisaties sluiten zich aan bij de Kerkennacht. Zo heeft Kerk en Vrede heeft een promofilmpje gemaakt waarin ze aan de hand van het thema Is dit ook kerk? laat zien wat ze zoal doet in Nederland en daarbuiten. Klik hier voor het filmpje (dat circa 15 minuten duurt).
 
Kerken in het nieuws

Klim naar het Licht in Haarlem
De restauratie van de kathedraal St. Bavo in Haarlem is bijna voltooid. En hij is mooier dan ooit! Om dit te vieren kun je tot en met 31 juli op bijna 60 meter hoogte via een spectaculaire brug van toren naar toren lopen. Vanaf 1 mei kunnen de beide torens van de tussen 1895 en 1930 gebouwde kathedraal van binnenuit beklommen worden. Deze torens worden op bijna 60 meter hoogte door middel van een, tevens als uitzichtpunt fungerende loopbrug, met elkaar verbonden. De toren- en gewelventocht voert ook langs tal van culturele schatten in de kerk en leidt onder meer naar de binnengalerij in de koepel, de zolders en klokken in de torens. Onderweg kun je desgewenst even op adem komen in een rustruimte met zitzakken en ontspannende muziek. Er worden ook audiovisuele presentaties over de architectuur en de kunstschatten van de kerk getoond. Voor meer informatie: https://www.visithaarlem.com/nl/uitagenda/overzicht/4262499198/klim-naar-het-licht

Zwolse Bijbelproject
Van heel andere orde is een project dat momenteel in Zwolle wordt uitgevoerd. Daar kan iedereen meeschrijven aan de Zwolse Bijbel anno nu. De eerste Zwolse Bijbel dateert uit de 15e eeuw, hoog tijd voor een versie anno nu. En die gaan ze samen (over)schrijven! In de kantlijn is ruimte voor een eigen tekening of overdenking. Zelfs een emoticon en ‘wie gelooft dit nu nog?’ mag. Lokale kunstenaars gaan het boekwerk verluchtigen (versieren).

Inloop voor allen die een stukje aan de nieuwe Zwolse Bijbel willen meepennen, vanaf 2 april: di t/m vrij 13.30 tot 16 uur, de koopavond op donderdag van 18.30 tot 20.30 uur en za 11.00 t/m 16.00 uur welkom in de Grote Kerk (ingang Grote Markt). Zie ook: www.zwolsebijbel.nl
 
En verder

Hulp nodig?
Heeft uw gemeente hulp nodig bij het genereren van publiciteit voor de Kerkennacht? De stuurgroep heeft tips of kan u desgewenst op weg helpen, bijvoorbeeld met een persbericht. Neem daarvoor contact op met marina@alphatekst.nl of via telefoon 06-12076835.
 
Bulletin
Het Oecumenisch Bulletin van de Raad van Kerken heeft in januari 2019 als thema ‘De verrassende kerk’. Deze uitgave (Bezinning 58) besteedt aandacht aan projecten die iets laten zien van bijzondere manieren van kerk zijn. U kunt daarbij denken aan   
•    het Jongerenklooster in Diepenveen
•    de maaltijd als feest van ontmoeting en verbinding
•    groene websites
Abonnees krijgen het bulletin automatisch toegestuurd. Ook als u geen abonnee bent, kunt u deze uitgave ontvangen. U betaalt dan eenmalig 6,50 euro inclusief verzendkosten. Een e-mail aan rvk@raadvankerken.nl is voldoende.

Flyer
Er zijn flyers gedrukt om Kerkennacht te promoten. U kunt de digitale versie ervan bestellen door een mail te sturen aan kerkennachtnl@gmail.com.
 
Deelnemende kerken / plaatsen
Bij de stuurgroep is op dit moment bekend dat kerken uit een aantal plaatsen deelnemen aan Kerkennacht 2019.
Doet uw kerk / gemeente ook mee? Stuur een berichtje via de mail aan kerkennachtnl@gmail.com en we noteren ook uw gemeente in de lijst. Hoe mooi zou het zijn als in alle provinciehoofdsteden kerken hun deuren openen tijdens de Kerkennacht.   

Nieuwsbrief
De Kerkennacht is een initiatief van de Raad van Kerken in Nederland. De landelijke stuurgroep coördineert en verbindt, en zorgt voor publiciteit in landelijke media, online en offline. Deze nieuwsbrief is een van de middelen; deze wordt verstuurd aan deelnemende kerken en andere geïnteresseerden. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan eenvoudig, door een bericht te sturen aan kerkennachtnl@gmail.com. U ontvangt dan met regelmaat nieuws, tips en andere wetenswaardigheden rond Kerkennacht 2019 in uw mailbox.

Contactpersoon?
Bent u contactpersoon voor de Kerkennacht in uw gemeente? Wilt u deze nieuwsbrief dan verspreiden binnen uw werkgroep / gemeente? Bent u geen contactpersoon (meer)? Wilt u deze nieuwsbrief dan doorsturen aan de organisatie en de naam van de nieuwe contactpersoon doorgeven via kerkennachtnl@gmail.com?

De Kerkennacht wordt mede mogelijk gemaakt door Kerk en Wereld   

Copyright © 2019 Stuurgroep Kerkennacht Nederland, All rights reserved.

E-mailadres : kerkennachtnl@gmail.com