Generaties voor vrede

Dit is het thema voor de vredesweek van 2018 die gehouden wordt van 15 t/m 23 september. Door de generaties heen, in wat voor situatie dan ook, staan steeds weer mensen op voor vrede. Oud en jong kunnen veel aan elkaar hebben op weg naar een vreedzame wereld. Charlotte Kwak van de website www.bloemschikken.nl maakte schikkingen bij de vredesweek.

  

Vrede kun je leren
Oudere generaties delen hun verhalen met jongeren, zodat die van hun ervaring kunnen leren. Jongere generaties halen inspiratie uit bijzondere rolmodellen – binnen hun familie of in de wereldgeschiedenis. In Amerika bijvoorbeeld staan dit jaar jongeren massaal op tegen wapengeweld. En het waren jongeren die een nieuwe impuls gaven aan de strijd om kernwapens de wereld uit te krijgen. Een wens die hun ouders vaak al hadden. Wat hieruit blijkt? Vrede kun je leren, van elkaar. Het is ook een keuze: niet terugslaan, maar samen verdergaan.

 

Symboliek 
De Gerbera’s in ton-sur-ton kleuren geven de opeenvolgende generaties weer. Hier is gekozen voor oranje, geel en wit maar bijv. donkerrood, rood, roze en lichtroze kan ook. Samen vormen de bloemen een doorgaande ‘lijn’: generaties van vroeger tot nu en van nu tot in de toekomst.

Het getekende blad van de Vergeet-me-niet, Brunnera macrophylla een vaste tuinplant, is gebruikt als basis voor elke bloem. De Nederlandse naam van de plant gebiedt de geschiedenis niet te vergeten. De lichtblauwe bloemetjes van de vergeet-me-niet die in april/mei bloeien worden dan ook graag gebruikt voor herdenkingsdiensten. Het hartvormige blad, verwijst naar het verlangen van oud en jong: een vreedzame wereld.

Verhalen verbinden het verleden met het heden en ook mensen onderling. Van elkaar kun je leren!
De motivatie van mensen om verhalen, ervaringen en kennis door te vertellen loopt als een rode draad door de hele schikking. In de geschiedenis van de wereld of  in de geschiedenis van families telt ieder mens. Ieder mens mag groeien en zijn plek innemen in zijn familiegeschiedenis. De groeiringen op de boomschijf  herinneren ons eraan dat elk jaar er een nieuwe ring groeit en daarmee de geschiedenis groter wordt.