Eerste brief kan uit

De projectgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken had al enkele maanden geleden afgesproken dat er contact zou worden gezocht met de nieuwe eindverantwoordelijke minister op het moment dat Rutte 3 een feit was. Het duurde langer dan verwacht. En toen de namen bekend waren, was er nog de onduidelijkheid van het duo-ministerschap.

Veiligheid en Justitie, waar vreemdelingenzaken onder plegen te vallen, was één van de drie ministeries waar zo’n duoschap aan is gekoppeld. De Eerste Kamer heeft er nog de nodige vragen bij. Maar uit de pers is al wel duidelijk dat je goed moet lezen: Er zijn ministers van…. En ministers voor….. De ministers van maken de formele dienst uit.

Voor Veiligheid en Justitie betekent het dat Sander Dekker wel minister is, maar dat Ferdinand Grapperhaus (CDA) de eigenlijke minister van Veiligheid en Justitie zal wezen. En dan is er op dit departement ook nog een staatssecretaris voor vreemdelingenzaken: Mark Harbers (CDA), die in het buitenland de titel ‘Minister van Migratie’ mag voeren.

Het vraagt enig speurwerk, maar Grapperhaus is de eerste minister die een brief krijgt vanuit de Raad. Hij zal het kunnen hanteren, want hij is met zijn geboortejaar 1959 ook de oudste minister.

Foto: Ferdinand Grapperhaus

Liefhebber van vloggen? Luister en kijk dan ook de laatste vlog, beelden onderweg naar de werkgroep vluchtelingen (klik hier).