Aanbeveling kerkproeverij

Het idee van kerkproeverij begint steeds meer te leven. De website Kerkproeverij.nl groeit dankzij de actieve inzet van de EO. En steeds meer gemeenten sluiten zich aan. Vanuit de Raad zijn er desgevraagd diverse aanbevelingen gekomen. We geven er hieronder drie weer: van Iris Speckmann (Doopsgezinde Sociëteit), Joost Röselaers (Remonstrantse Broederschap) en Wim Altink (Zevende dags Adventisten).

Iris Speckmann: ‘Eigenlijk zou iedere dienst gastvrij en open genoeg moeten zijn qua sfeer en inhoud om een spontane gast te kunnen verwelkomen. Maar dat er zo’n speciale dag voor wordt georganiseerd is goed! Zowel voor de ontvangende kerk als voor de gast kan het net even dat zetje extra zijn. Voor de gast die er juist die dag van verzekerd is dat hij meer dan ooit welkom ontvangen wordt. Voor de kerk om nog eens met een kritisch oog door de kerkdienst heen te kijken wat weer een beetje meer ‘aan kant’ gemaakt moet worden. Alsof je een bezoek krijgt van iemand die voor het eerst bij je op bezoek komt, of iemand die je al heel lang niet meer hebt gezien. Gauw weer even de boel weer wat afstoffen en opgehoopte rommel opruimen…’

Joost Röselaers: ‘Kerkgangers ervaren de kerk dikwijls als een tweede thuis. Een vertrouwde plek waar je tot rust komt, (nieuwe) mensen ontmoet, en een ander verhaal hoort. Wij zijn geneigd om deze plek voor onszelf te houden, we praten er weinig over met vrienden en bekenden. Wij weten ook niet, hoe wij het ter sprake zouden moeten brengen. Kerkproeverij biedt een goede gelegenheid om een ander eens uit te nodigen in ons tweede thuis!’

Wim Altink: ‘Hoe zou het zijn als iedereen in Nederland zich uitgenodigd weet voor samenkomst/kerkdienst van leuke en relevante mensen? Hoe zou het zijn als iedereen in Nederland te weten komt dat in het weekend van 9 en 10 september a.s. de deuren van alle kerken wagenwijd openstaan? Het licht van het evangelie mag gezien en ervaren worden. Daarom ondersteun ik het initiatief van de Kerkproeverij van harte!’’

Foto’s:
1. Iris Speckmann
2. Joost Röselaers
3. Wim Altink