Die mij tegenkomt

‘Wij komen niet aan zonder hulp van anderen. We zijn op hun goede wil en op hun bereidheid aangewezen. Dit ervaren we onderweg. Het zet ons terug op onze echte plaats: een mens als anderen en tussen anderen. Het geeft de kans om te doorleven dat we vreemdelingen zijn in een vreemd land’.

Dat schrijft Kitty Bouwman in de jongste uitgave van Herademing. Wie zich wil laten inspireren over pelgrimeren van gerechtigheid en vrede doet er verstandig aan alle edities van 2016 te krijgen. Want het tijdschrift voor spiritualiteit en mystiek heeft nu al enkele facetten van de pelgrimage uitgewerkt. De editie die nu in het winkelschap ligt gaat over ‘Die mij tegenkomt’.

Diverse schrijvers reiken gedachten aan bij het thema. Mirjam Dirkx schrijft: ‘In haar boek Holy Listening gebruikt Margaret Guenther de term van ‘onbewuste engel’. Die woorden raken mij. Een reisgenoot word je, dat gaat onbewust. Zelfs in relaties waar je eervoor betaald wordt om met iemand op weg te gaan. Zelfs als je erop gebrand bent een ander tot zijn of haar recht te laten komen. Dan is er toch nog iets dat buiten de menselijke inspanningen om gebeurt. Een reisgenoot wórd je. Het wordt je gegeven’.

Janneke Stegeman, theoloog van het jaar, komt ook aan het woord: ‘Vakantiegangers en vluchtelingen hebben gemeen dat ze even vreemdeling zijn. Vakantiegangers simuleren dat vreemdelingschap. Het werkt alleen niet helemaal, want een echte vreemdeling worden ze niet. Vakantie is prettig vreemdelingschap. Als wij, Europeanen, in den vreemde zijn, zijn er toch nog plekken waar het is zoals thuis, waar iemand met een witte huid en een Europees paspoort respect geniet en Starbucks kan drinken. Wij hoeven onszelf niet steeds uit te leggen. Wij zijn in een positie waarin we vreemdheid kunnen idealiseren. Dat idealiseren is vluchtelingen niet gegeven. Die zijn echt vreemd, en niet gewenst’.

Je komt onderweg niet alleen anderen tegen, je komt ook jezelf tegen. Anne-Marie Reimert vertelt daarover: ‘Juist op je tocht kun je daar niet omheen. Het gebrek aan vertrouwen bijvoorbeeld. Eens had ik er al aardig wat kilometers opzitten en nadat ik een rustpauze had genomen, had ik absoluut geen puf meer om verder te gaan. Ik was niet gewoon moe, ik zag dat hele gewandel, dat onderweg zijn in m’n eentje, niet meer zitten. Enorme twijfel over de haalbaarheid van de tocht overviel me. Ik zat daar alleen, ver van de bewoonde wereld en kon niet meer verder. In mij schreeuwde het om toe te geven aan het gevoel dat ik niet meer kon. Het liefst wilde ik gered worden door een ander, maar er was geen kans dat er nog iemand langs zou komen. Het enige wat ik kon doen was aan mijzelf vragen of ik niet nog één stapje kon zetten. Slechts één stap. Dat bleek te gaan….’.

Een los exemplaar van Herademing kost € 9,75 en is aan te vragen bij de abonnementenadministratie abonnementen@kok.nl