Scholing voor Legerleiders

Zo’n tachtig mensen vanuit heel Europa volgen deze dagen de zomerschool van het Leger des Heils in Lunteren. Het gaat om training van leidinggevende mensen die uit de diverse landen bij elkaar komen in Belmont, het centrum van het Leger des Heils. Mensen als Hans Blom en Jeanne van Hal faciliteren het zogenaamde Catherine Programme Summer School al voor de tiende keer.

‘Het feit dat u hier bent, is een teken dat God getrouw is’, zo zei commissioner Brain Peddle bij de start van het programma. De bijeenkomst vindt plaats van 28 augustus tot 3 september. Cadetten, soldaten, medewerkers die leiding geven komen bij elkaar en krijgen informatie over de achtergronden van het Leger des heils, de leer, het sociale werk, de ecclesiologie en de oecumene. De 82 afgevaardigden (om precies te zijn) komen uit 15 verschillende landen en variëren in leeftijd van 21 tot 60 jaar.

Voorafgaand aan de opening werd het spel ‘Darkest England and the way out – Revisited’ gepresenteerd. Op een speelse manier en verwijzend naar de grondlegger William Booth krijgen de gamers een beeld van de geschiedenis van het Leger des Heils, van de structuur en de missie. Luitenant-kolonel Theo Wolterink ontwikkelde het spel voor het Leger in Nederland.

De leiding benadrukte tijdens de eerste sessie dat er een groeiend aantal kwetsbare mensen is, die de aandacht van het Leger nodig hebben. Dat blijft het hart van het werk. De vijftien verschillende landen verzorgden een presentatie van het werk, zoals het in de eigen regio vorm krijgt. Ontroerend waren de presentaties, zo vertelde Jeanne van Hal, vanuit Roemenië en vanuit de Oekraïne, juist omdat de omstandigheden waaronder mensen er leven zo zwaar zijn. Jeanne zou Jeanne niet zijn, als ze niet ook positieve aanknopingspunten verwoordde: ‘De jongen uit de Oekraïne heeft een vriendin uit Polen hier vorig jaar tijdens het zomerkamp leren kennen. Zij zit nu in Canada voor de opleiding tot officier van het Leger des Heils. Mooi he? We hebben toch een mooi internationaal Leger!’

Foto: de klassieke groepsfoto voor het congrescentrum Belmont in Lunteren