Holigroet 2015: 6 maart

Hindoes in Nederland vieren ieder jaar het zogenaamde holi-feest. Dit jaar vindt het feest plaats op vrijdag 6 maart. Het holi-feest is van ouds een lente- en nieuwjaarsfeest. Kerken die hun verbondenheid met de hindoe-gemeenschap willen uitdrukken, kunnen een brief of kaart sturen. De contactgroep Hindoeïsme van de beraadgroep Interreligieuze Ontmoeting heeft een tekstvoorstel gemaakt.

Holi wordt ingeluid met het planten van een stek van de ricinus-casterolie plant door een pandit, een priester, tijdens een speciale ceremonie. Rondom de geplante “Holika” wordt gedurende de volgende 40 dagen een brandstapel gevormd van hout, droge takken, stro enzovoorts. Deze brandstapel symboliseert het kwade en wordt tijdens de vooravond van Holi, in brand gestoken. Dit is op de avond van volle maan in maart. In de hindoe-jaartelling is dit de maand Phagun. Naar deze maand wordt dit feest ook Phagua genoemd.

Op de morgen van Holi komen mensen bijeen op de plek van de veraste brandstapel. Na een gebed en het uitspreken van een zege-wens voor geluk en welzijn van de gemeenschap in het nieuwe jaar, brengt men elkaar met as, vol vreugde, een eerste stip, een geluksteken (tilak) op het voorhoofd aan om elkaar vervolgens met as te bestrooien en in te wrijven ten teken dat de kwade macht overwonnen is. Hierna wordt er de hele dag, tot laat in de nacht uitbundig gefeest: gegeten, gedronken en gezongen door jong en oud samen met familieleden, vrienden en kennissen. Het is immers een volksfeest. Men besprenkelt elkaar met parfum en reukwater, bepoedert elkaar flink en begiet elkaar met allerlei vloeistof, die de in bloeistaande natuur symboliseren.

Voor de tekst:
Holi-groet 2015 (doc): klik hier
Holi-groet 2015 (pdf): klik hier