Fijngevoelige ontvangst

Paus Franciscus en patriarch Bartholomeüs hebben de Israëlische president Shimon Peres en zijn Palestijnse collega Mahmoud Abbas met ‘fijngevoeligheid’ ontvangen. Zo reageerden enkele kerkelijk betrokken mensen op het bezoek van de leiders uit het Midden-Oosten. Zondagavond – zo meldt de Telegraaf – hebben ze in de Vaticaanse tuinen samen gebeden voor vrede in het Midden-Oosten.

De fijngevoeligheid komt naar voren in allerlei details. Zo is er gekozen voor een plaats in de tuinen van het Vaticaan waar geen beelden zijn van christelijke heiligen waaraan joden of moslims aanstoot hadden kunnen nemen. Verder heeft de paus benadrukt dat hij niet de plaats wil innemen van de politici, maar met name in ‘religieuze zin’ over vrede wil praten en er om wil bidden. De twee politici spreken ook met elkaar zonder geestelijke leiders.

Via Twitter (#weprayforpeace) kwamen er talloze reacties binnen. We noemen er een paar. ‘De boodschap van vrede is niet die van een vrede waarover is onderhandeld…. (Evangelii gaudium 230)’ (Dom Bernardus). ‘Vrede is een gave van God, maar vereist ook onze inspanningen. Laten we mensen zijn van vrede in gebed en daden’ (Hagenpreken). En: ‘Shalom, Salam, Paix!’ (Jean-Luc Meurisse). Sommige blijven wat gereserveerd: ‘Franciscus neemt zijn titel pontifex, bruggenbouwer, vandaag erg letterlijk. Of het werkelijk zal helpen blijft een vraag’ (Andrea Vreede). Een joodsgezind blad sprak over: ‘Vrede niet dichterbij, maar oorlog misschien wel verder weg’.

Er werd ook gezamenlijk een olijfboom geplant in de tuin. De olijfboom is traditioneel een symbool van vrede. Tijdens zijn bezoek eind mei aan Israël en Palestina maakte de paus een stop bij de muur die de twee landen scheidt en sprak er een gebed uit zoals te doen gebruikelijk bij de Klaagmuur in Jeruzalem.

Foto: Peres en Abbas onder het toeziend (of is het ietwat gespannen glimlachend?) oog van paus Franciscus