Campagne Eerlijk Kinderpardon

Ongeveer 600 kinderen vallen onterecht buiten het Kinderpardon. Daarom start op 5 mei de campagne Eerlijk Kinderpardon. Burgemeesters en de vluchtelingen- en kinderrechtenorganisaties VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children, Kerk in Actie, Stichting LOS en Stichting INLIA strijden hand in hand voor een Kinderpardon voor álle in Nederland gewortelde kinderen.

Voor kinderen zonder verblijfsvergunning die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, kwam er in 2012 een Kinderpardon. Dat geldt voor kinderen die hier in Nederland zijn geworteld. Ze spreken Nederlands, gaan naar een Nederlandse school, ze hebben vrienden, ze sporten en gamen, ze eten stroopwafels en drop. Nederland is hun thuis. Toch kregen niet al deze kinderen een Kinderpardon. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft ruim de helft van alle aanvragen voor het Kinderpardon afgewezen. Het gaat om ongeveer 600 kinderen die wel al langer dan vijf jaar in Nederland zijn.

De gezinnen zijn bijvoorbeeld afgewezen omdat ze niet in een asielzoekerscentrum wonen. Dat kon ook niet omdat de Rijksoverheid veel van deze mensen de opvang in asielzoekerscentrum ontzegde. Toen stonden ze niet meer onder Rijkstoezicht. En daarom mogen ze nu niet blijven. Ook jongeren die nog veel langer geworteld zijn geraakt in Nederland omdat ze wél jonger waren dan 13 toen ze kwamen maar nu ouder zijn dan 21, vissen achter het net. Net als kinderen voor wie de ouders de verkeerde soort verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Zulke oneerlijke regels zijn niet uit te leggen aan deze kinderen.

Oproep burgemeesters
Burgemeester Ostendorp (CDA) van de gemeente Bunnik roept samen met andere burgemeesters staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen voor het Kinderpardon. Ostendorp werd bekend door zijn steun voor het Odijkse jongetje Shenjun (8) die ook buiten het Kinderpardon valt. Samen met ruim vijftien collega’s geeft hij het startschot voor een lange rally waarbij de komende weken zoveel mogelijk handtekeningen van burgemeesters worden verzameld. De burgemeesters van onder meer Utrecht (VVD), Houten (CU), Groningen (PvdA), Den Helder (VVD), Heiloo (CDA), de Utrechtse Heuvelrug (VVD), Amersfoort (CDA), Den Bosch (CDA) en Wageningen (PvdA) doen de aftrap, daarin gesteund door de VNG en het Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO).

VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children, Kerk in Actie, Stichting LOS en Stichting INLIA willen dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning krijgen. De regels van het Kinderpardon zijn oneerlijk en niet uit te leggen. Daarom lanceren zij op 5 mei 2014 de campagne Eerlijk Kinderpardon. Het campagneteam is aanwezig op de bevrijdingsfestivals in Wageningen, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen.

Teken nu de petitie op www.eerlijkkinderpardon.nu !

Downloads:

Flyer

Poster