Clips in gebedsweek

Voor het eerst sinds vele jaren is de opening van de Week van Gebed weer op televisie. Zondag 20 januari om 11.30 uur is de uitzending te zien die Zendtijd voor Kerken heeft opgenomen in de Paulusabdij in Oosterhout. In de week daarop volgend is er dagelijks een clip te vinden van een onderdeel van de dienst die door groepen in het land kunnen worden gebruikt als illustratie of als opstap voor een gesprek. 

De opnamen hebben zondag 13 januari plaatsgevonden tijdens een goed bezochte viering. Er waren vele afgevaardigden van lidkerken van de Raad aanwezig, om er een paar te noemen: majoor Jeanne van Hal van het Leger des Heils, mgr. Joris Vercammen van de Oud-Katholieke Kerk, priester Samoil Dogan van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, mr. Hans Nijhuis van de Rooms-Katholieke Kerk,  moderamenlid Bert van Bokhoven van de Protestantse Kerk in Nederland en drs. Henk van Hout, voorzitter van de Raad van Kerken. 

De liturgie gaf een samenballing van evangelische en oecumenische elementen, waarbij ook een accent van de gemeenschap Chemin Neuf onmiskenbaar aanwezig was. Zo is het in de gemeenschap gebruikelijk om een lege kelk en lege schaal naar voren te dragen als symbool dat er nog geen gezamenlijke eucharistie mogelijk is bij de kerken. En er is ruimte voor alle bezoekers om een gebedsintentie te benoemen terwijl ze een waxinelichtje naar voren brengen.

De liturgie voor de Week van Gebed om eenheid komt in 2013 uit India. Vandaar dat het Schriftgedeelte uit Micha 6, dat centraal staat, niet alleen in het Nederlands werd gelezen door ds. Siets Nieuwenhuizen uit Oosterhout, maar ook in het Hindi. Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam, verzorgde dit jaar de meditatie. Hij liet zien hoe het thema van het pelgrimeren bij verschillende bijbelse personages terug te vinden is. Hij gaf daarmee kleur aan het thema voor de week van gebed: ‘Wandelen met God’. 

De gebeden werden uitgesproken door pr. Damien van Chemin Neuf, ds. Jan Wessels, directeur van de Evangelische Alliantie, voorganger Wilkin van de Kamp van de groepering Wij kiezen voor Eenheid en ds. Siets Nieuwenhuizen van de plaatselijke Raad van Kerken in Oosterhout.

Foto:
Promobeeld van ZVK voor zondag
Archiefbeeld van de gemeenschap Chemin Neuf