Op bezoek in Constantinopel

Jan Jorrit Hasselaar, voorzitter van de werkgroep Ecologische duurzaamheid van de Raad van Kerken in Nederland was onlangs te gast bij de bij de Oecumenisch Patriarch van Constantinopel Bartholomeus I.

Jan Jorrit is hier zeer gastvrij ontvangen en heeft de Patriarch bij diverse gelegenheden mogen ontmoeten. Patriarch Bartholomeus is een zeer vitale en hartelijke persoon met oog voor het kleine en het kwetsbare, aldus Jan Jorrit in een reactie. Bartholomeus I leidt de Oosters  Orthodoxe Kerk in een moeilijke periode. Niet in de laatste plaats omdat de Turkse staat lange tijd de Oosters Orthodoxe Kerk het leven zeer zuur gemaakt heeft. Turkije heeft een lange tradtiie waarin men weinig ruimte biedt aan minderheden. De huidige premier Erdogan, aan de macht sinds 2003, zegt minderheden meer recht te willen doen. 

Het verblijf bij de Patriarch gaf Jan Jorrit de mogelijkheid om van binnenuit nader kennis te maken met de Oosters Orthodoxe Kerk en om het gesprek aan te gaan over duurzaamheid. Barthololeus I staat immers bekend als ‘de groene Patriarch’ en wordt wereldwijd binnen de kerken geciteerd als het gaat om duurzaamheid. 

Dit sluit goed aan bij de functie van Jan Jorrit als voorzitter van de werkgroep Ecologische duurzaamheid van de Raad van Kerken.