Goedkope vakantie

Wie weinig geld heeft, moet vooral zijn praktische intelligentie aanscherpen. Die gedachte komt boven als je de nieuwe ‘Gids Betaalbare Vakanties 2012’onder ogen krijgt. Waar mensen met een ruime beurs zich door kilo’s vakantiegidsen kunnen lezen en de ene exotische vakantiebestemming tegen de andere kunnen afwegen en zich de vraag kunnen stellen of ze nu zelf eens dat eiland in de Pacific zullen gaan bezoeken waar de datumgrens is verlegd, zodat ze 30 december 2012 ter plekke moesten missen, daar kan de Nederlander met een beperkte beurs zich dat soort vraagstellingen en dagdromerijen besparen: hij of zij kan zich richten op de vraag of er in het algemeen een vakantie in zit komend jaar dan wel dat de zomerprogrammering van de televisie hun dagcompleterend lot zal zijn; althans: als de televisie het niet begeeft. Hoewel dat laatste misschien nog te overzien valt, omdat er nogal wat mensen een luxe flatscreen aanschaffen en je dus voor weinig geld een tweedehandsje op de kop kunt tikken in een kringloopwinkel of via marktplaats.

Mensen met een smalle beurs moeten vooral slim zijn. Wie de vakantiegids van de Arme Kant leest, komt dan ook tips tegen als ‘woningruil’ en ‘oppas’. Duizenden vakantiegangers laten hun woning tijdens hun afwezigheid graag over aan iemand die het leuk vindt om daar een paar weken op te passen. Vaak zijn er één of meer huisdieren die graag op hun eigen vertrouwde plekje blijven maar natuurlijk verzorgd moeten worden. Van katten is bekend dat ze erg hechten aan een omgeving; dit in tegenstelling tot honden die meer op de mensen gericht zijn. Voor al die achterblijvende huisdieren is de huisoppas een uitkomst. En mensen met een smalle beurs kunnen zo tegen een geringe tegenprestatie toch even uit de omgeving zijn, waar de zorgen van de dag hen al te zeer in de greep kunnen houden.

De uitgave van de werkgroep Arme Kant van Nederland wijst er op dat er ook mogelijkheden kunnen zijn om een tegemoetkoming te krijgen in vakantiekosten. Een paar fondsen waar dat aangevraagd kan worden zijn in de gids opgenomen.Voor meer informatie: www.armekant-eva.nl.