Petitie voor Ingabire

De Rwandese Victoire Ingabire zit gevangen in Kigali (Rwanda) en zij wordt daar zo slecht behandeld dat haar leven in gevaar is. De Waalse Gemeente in Den Haag is een petitie gestart op internet om de fundamentele rechten van Ingabire aan de kaak te stellen en haar positie zo mogelijk te verbeteren.

Ingabire zit sinds 16 oktober van dit jaar in de cel, na een aanklacht dat zij de regering omver zou willen werpen. De etnische Hutu Ingabire was in januari teruggekeerd naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen van augustus. Daar kreeg ze echter geen toestemming voor. De zittende Tutsi-president Paul Kagame won zonder noemenswaardige oppositie met 93 procent van de stemmen.

Dat Victoire Ingabire (42 jaar, getrouwd en moeder van drie kinderen) zich in een bedreigende situatie bevindt in de gevangenis in Kigali staat vast. Zij is, na zestien jaar in Nederland te hebben gewoond, in januari 2010 teruggekeerd naar Rwanda om te werken aan de opbouw van de democratie in haar geboorteland, maar is daar half oktober gearresteerd. Onder andere de Raad van Kerken is gevraagd om advies en om deze informatie door te geven aan haar achterban.

U kunt de petitie voor Victoire Ingabire hier ondertekenen.