Gezamenlijke toekomst

Hooggeplaatste islamitische en christelijke leiders en gerenomeerde wetenschappers komen deze week bijeen in het Oecumenisch Centrum in Genéve om zich te buigen over vraagstukken die moslims en christenen aangaan in deze tijd. Het doel van de bijeenkomst is een gezamenlijk doel te stellen voor moslims en christenen, om de moeilijkheden aan te kunnen waarmee zij beiden geconfronteerd worden.

Tijdens een persconferentie op donderdag 4 november zullen de deelnemers met een gezamenlijke verklaring komen, waarin zij hun boodschap duidelijk maken. Onder andere Olav Fykse Tveit, secretatis-generaal van de Wereldraad van Kerken, en Muhammed Ahmed Sharif, secretaris-generaal van de World Islamic Call Society, zullen meewerken aan dit gedeelde statement. 

De gesprekken die vooraf gaan aan de verklaring, zijn gefundeerd op verschillende initiatieven uit het verleden en bouwen verder op doelen die in de afgelopen jaren al zijn behaald. “Christenen en moslims hebben een gedeelde verantwoordelijkheid om het beste van hun theologische, spirituele en ethische bronnen aan te boren voor het welzijn van de mensheid”, aldus de organisatoren.

De groep experts verwacht dat de discussie concrete wegen zal openen om een nieuwe toekomst te beginnen, waarin meer naastenliefde en rechtvaardigheid is, gebaseerd op gelijkheid, mede-burgerschap en wederzijds respect. De eerste dagen van de bijeenkomst, van 1 tot en met 3 november, zijn gesloten voor publiek en de media. Op 4 november is er een persconferentie, waarin de gezamenlijke verklaring wordt voorgelezen.