Xnoizz prikkelt

Met een brede glimlach zit Haaije Feenstra in het zonnetje te genieten van het Xnoizz Flevo Festival. Met het jeugdwerk JOP als één van de hoofdsponsors is het een beetje zijn festival geworden. Als directeur van de landelijke dienstenorganisatie ondersteunt hij immers het festival financieel, zodat vele duizenden jonge mensen enkele dagen zich vermaken met muziek, bezinning en ontmoeting.

Wie in alle onbevangenheid het recreatieterrein bij Apeldoorn bezoekt, treft veel jonge gezichten, een relaxte sfeer en harde muziek, die qua tekst zich zal onderscheiden van TMF, maar qua akkoorden zo mee kan doen met het geweld dat via de muzikale zender op allerlei I-pods belandt.

Mag ik u een brief voorlezen van Robert uit Tholen, speciaal voor u’, komt een jonge vrouw met een blauwe pruik op me afgestapt. En op toon begint ze: ‘Lieve gast, ik vind het ontzettend leuk dat je er bent. Je bent bijzonder en uniek. Uniek in je wezen en je zijn. God heeft je gemaakt, zoals je bent en wees daar zuinig op’.

Verder gaat de tocht al weer. Langs een weggetje zijn diverse marktkraampjes opgetuigd. Enkele onderwijsinstellingen zie ik. De Protestantse Theologische Universiteit. De Wittenberg. En een evangelisatiegroep www.b-leaf-nl die met een grote poster de aandacht trekt: ‘Adopteer een atheïst’ staat er op de poster.

In een grote tent gaat het over de toekomst van de kerk. Daarvoor een soort clown die probeert stokken te vangen die van een haak onverwacht omlaag suizen. Diverse homogroepen hebben voor het eerst de krachten gebundeld en een gezamenlijke marktkraam ingericht. ‘Vorig jaar waren we nog over twee kramen verspreid’, vertelt een medewerkster. ‘Dit is duidelijker, ook al verschillen we inhoudelijk van mening’.

Het Nederlands Bijbelgenootschap brengt jongeren in contact met de teksten uit Qumran. De jongeren vullen de tent aardig op. Even buiten de tent valt ineens een muur om. Een theatergroep wordt zichtbaar en een muziekbandje. ‘Modern theater’, zegt een passant. ‘Wat is de boodschap?’, vraagt een ander. ‘Weet ik niet’, gaat de dialoog verder, ‘zal wel iets over verantwoord leven zijn’.

Ooit 20.000 mensen stil gekregen?’vraagt een t-shirt. Het blijken jongeren te zijn die de aanwezigen warm maken voor de internationale jongerenbijeenkomst die vanaf kerst 2010 in Rotterdam wordt gehouden. Of er belangstelling is? ‘Ja, zeker’, verzekert Andrieske uit Groningen. Ze wordt bijgestaan door Thijs uit Gouda en Jantine uit Utrecht.

 

Foto 1: Een jonge vrouw leest brieven voor

Foto 2: Haaije Feenstra geniet van zijn Xnoizz Flevo Festival

Foto 3: Jongeren attenderen op Taizé, dat in december naar Rotterdam komt

Foto 4: Straattheater

Foto 5: Evangelisatie