School bezig met Taizé

De internationale jongerenontmoeting in Rotterdam eind 2010 begint steeds meer te leven. Bij het bureau van de Raad komen allerlei suggesties binnen om zich voor te bereiden op de ontmoeting. Onlangs kwam een filmpje binnen van het Charlemagne College in Landgraaf, dat laat zien hoe je met jonge mensen op een educatief-ontspannen manier bezig kunt zijn over Taizé.

Op het Charlemagne College in Landgraaf geeft Theo Wismans de lessen Levensbeschouwing. Hij laat de leerlingen hierin kennismaken met Taizé, een oecumenische broedergemeenschap uit Frankrijk. Het onderwijs is sterk ervaringsgericht.

In de Taizé gemeenschap ligt de nadruk op eenheid. Eenheid in geloof, eenheid in gebed en in stilte. De periodes van stilte worden gezien als de ultieme vorm van communicatie. Stilte wordt gezien als een vorm van communicatie die iedereen verstaat. Maar ook door liederen en gebed in zoveel mogelijk talen uit te spreken, wordt gestreefd eenheid te creëren.

Van deze stilte maakt Theo Wismans ook regelmatig gebruik tijdens zijn les. Door middel van Taizé leert hij het gedachtegoed van zijn leerlingen beter kennen.

Op het filmpje legt VMBO-sectordirecteur Vera Heijenrath uit hoe het gedachtengoed van Taizé past binnen het geheel van het curriculum van de school. 

Klik hier om het materiaal van Theo Wismans van het Charlemagne College te zien.

Foto: lesfragment