Jongvolwassen in Poznañ

Tenminste 25.000 jongvolwassenen zijn van dinsdag 29 december tot zaterdag 2 januari aanwezig in het Poolse Poznań. Onder de deelnemers zijn zo’n 200 Nederlandse jongvolwassenen die met jongerenorganisaties uit Nederland per bus naar Polen zijn gekomen. 

Elk jaar verzamelen zich rond de jaarwisseling tienduizenden jongeren in een grote stad ergens in Europa voor de jaarlijkse Europese Ontmoeting van de gemeenschap van Taizé. Dit jaar ontmoeten zij elkaar in Poznań in Polen. 

De ontmoeting wordt al ruim 30 jaar elk jaar georganiseerd in een andere stad onder de naam ‘Pelgrimage van Vertrouwen’. De bijeenkomst is een mix van plezier, rust, ontmoeting, samen zingen en stil zijn. De Europese ontmoetingen zijn vooral bedoeld voor jongeren tussen 17 en 35 jaar.

De bezoekers komen uit heel Europa. Ze zijn te gast bij gezinnen uit Polen. De jongvolwassenen komen elke ochtend samen met jongeren uit de parochie of gemeente waar men te gast is. ‘s Middags komt iedereen samen in de grote hallen, waar de jongvolwassenen gezamenlijk eten en waar het gebed is met de broeders van Taizé. De bezoekers verspreiden zich daarna over de stad waar op diverse plaatsen workshops worden gehouden.

Vrijheid

In deze workshops komen maatschappelijke thema’s aan bod, en ook de eigen innerlijke geloofsbeleving. In sommige workshops vertellen mensen over hun inzet voor rechtvaardigheid, solidariteit en wereldvrede. Ze willen de jongeren helpen zich voor te bereiden om zelf initiatieven te nemen bij terugkeer in eigen land. Het thema vrijheid komt bijvoorbeeld aan de orde in een workshop; het gaat dan over die vrijheid waarvoor velen hebben gestreden in de 20e eeuw en die nu zo vanzelfsprekend lijkt voor de jongeren onder de 25 jaar. Een van de vragen waarover de jongeren gevraagd worden na te denken is deze: denken we in Europa en op andere continenten wel voldoende na over de invulling die aan het begrip vrijheid gegeven moet worden? 

‘s Avonds – na het avondgebed – keert iedereen weer terug naar zijn of haar gastgezin.

De Europese ontmoeting werd drie keer eerder gehouden in Polen, twee keer in Wroclaw (1989 en 1995) en een keer in Warschau (1999).  

China

Frère Alois, de prior van Taizé en de opvolger van stichter frère Roger, publiceerde ter gelegenheid van de ontmoeting in Poznań een ‘Brief uit China’ die in ongeveer 50 talen is vertaald en die de jongeren bij hun aankomst in Polen ontvangen. Taizé onderhoudt al meer dan twintig jaar contacten met christenen in China. Als teken van vriendschap heeft de gemeenschap dit jaar middels ‘Operatie Hoop’ een miljoen bijbels laten drukken in het Chinees en ze door heel het land laten verspreiden.

Vergezeld door twee broeders van de gemeenschap, de een afkomstig uit China en de ander uit Korea, heeft frère Alois net een rondreis van drie weken door China beëindigd.