Religieus parlement bijeen

Tenminste drie Nederlanders doen mee aan het Parliament of World’s Religions komende maand. Er worden zo’n achtduizend bezoekers in totaal verwacht vanuit diverse geloofsovertuigingen. Plaats van samenkomst is Melbourne, Australië. 

Ds. De Jong uit Bathmen is één van de deelnemers. Hij werkt als PKN-predikant voor de NPB. Het is sinds 1893 (!) alweer de twintigste keer dat men samenkomt. ‘Dat tekent zowel het belang van de bijeenkomst als het enthousiasme van de deelnemers’, aldus De Jong. De laatste keren (Barcelona en Kaapstad) waren Hans Kung, Nelson Mandela en Desmond Tutu present; dit keer verwacht men de Dalai Lama en een keur aan Indianen, Sufi’s, verlichten, dansers, popmusici en aboriginals ‘en nog verwarrend veel meer’, zegt De Jong. ‘Natuurlijk zijn ook afgevaardigden van de christelijke kerken van de partij, van orthodoxen tot  vrijzinnigen, van protestant tot katholieken’. 

Zeven dagen van vierentwintig uur met ontmoeting, sprekers, rituelen, bezinning en zang. Onder al die duizenden zullen tenminste drie Nederlanders zijn: de remonstrant Gerthe Lamers (van ZinWeb), de genoemde Ivo de Jong (van www.vrijzinnigen.nl, namens de NPB en de PKN) em Nivard Vas namens de theosofen.

Ivo en Gerthe houden een weblog bij met films en foto’s. Het is te vinden op: http://www.krik.nl en via www.zinweb.nl. De website van de organisatie is te vinden op: http://www.parliamentofreligions.org