Busan, Damascus of Addis Ababa

Busan (Zuid-Korea), Damascus (Syrië) of Addis Ababa (Ethiopië). Het Centraal Comité van de Wereldraad heeft uit deze drie plaatsen te kiezen als ontmoetingsplek voor de tiende assemblee die in 2013 wordt gehouden.

De keus van de plaats is niet neutraal. ‘De locatie van de volgende assemblee en de betrokkenheid van de kerken die als gastheer optreden zal ook het thema voor de assemblee mee vormgeven’, aldus vice-moderator ds. Dr. Margaretha Hendriks-Ririmasse van de Presbyteriaanse Kerk op de Molukken in een inleiding op het thema donderdag 27 augustus. Haar opmerking maakt duidelijk dat een keus voor bijvoorbeeld Damascus de Midden-Oosten-problematiek centraal op de agenda zou brengen. 

Kerken in elk der locaties hebben de Wereldraad uitgenodigd en een delegatie van de Wereldraad heeft de kandidaat-plaatsen bezocht. Marloes Keller, afgevaardigd vanuit Nederland, sprak in een interview voor de Raad van Kerken nog over vier locaties, maar Rhodes (Griekenland) heeft zich inmiddels teruggetrokken, zo bleek tijdens de presentatie donderdag. 

Het Centraal Comité bespreekt ook de verdere opzet van de assemblee. Het is de bedoeling om de opzet aansprekender te maken.
 
Foto: De zitting van het Centraal Comité (foto WCC / Peter Williams)
Foto beneden: Dr. Margaretha Hendriks – Ririmasse