Tweetal voor Wereldraad

De nieuwe secretaris-generaal van de Wereldraad komt uit Noorwegen of uit Korea. Dat is duidelijk geworden nu het voorbereidingscomité voor de verkiezing (the search committee) de voordracht bekend heeft gemaakt. Men heeft afgelopen week in Amsterdam met diverse kandidaten gesproken. 

De twee resterende kandidaten zijn: ds. Dr. Park Seong-won van de Presbyteriaanse Kerk van Korea en ds. Dr. Olav Fykse Tveit van de Lutherse Kerk uit Noorwegen. ‘De kandidaten hebben een verschillende achtergrond en bieden verschil qua ervaring, kunde en vaardigheden’, aldus dr. Agnes Abuom, de voorzitter van het voorbereidend comité. 

Ds. Dr. Park Seong-won is professor in de theologie aan de Youngnam Theologische Universiteit en Seminarie in Kyeongsan, Korea. Hij was eerder onder meer uitvoerend secretaris van de Wereld Alliantie van Reformatorische Kerken (WARC). Park is verder lid van het Centraal Comité van de Wereldraad. 

Dr. Olav Fykse Tveit is secretaris-generaal geweest van de Noorse Raad van Kerken voor Oecumenische en Internationale relaties.  Tveit is lid van de commissie Faith and Order van de Wereldraad en onder meer voorzitter van het Palestijns Israëlisch Oecumenisch Forum van de Wereldraad.

Het Centraal Comité kiest in augustus de zevende secretaris-generaal sinds de oprichting van de Wereldraad in 1948. De eerste was een Nederlander: Willem Visser ’t Hooft. Hij leidde de oecumenische organisatie, die in Genève is gevestigd, van 1948 tot en met 1966. De Afrikaan dr. Sam Kobia is secretaris-generaal sinds 2004.

Foto’s:
Boven: Park Seong-won
Onder: Olav Fykse Tveit