Duizenden naar kerkennacht

Vele duizenden mensen bezochten in het afgelopen weekend een kerkennacht. Kerken in drie grote steden hadden hun deuren geopend en het publiek met een zeer diverse achtergrond stroomde binnen. In Utrecht spreekt men van zo’n 4000 bezoekers, Rotterdam heeft het over 6000 bezoekers; van Den Haag zijn nog geen cijfers binnengekomen. 

Kerkennachten in de buurt van 21 juni zijn in Nederland een relatief jong verschijnsel. Rotterdam en Utrecht hadden eerder edities van de kerkennacht op het programma staan. Voor Den Haag was het de eerste keer. In Duitsland en in Oostenrijk is het fenomeen al langer bekend. Men mikt vooral op mensen die normaal niet zo snel een kerkelijke drempel passeren. In de praktijk zijn er ook vele bezoekers met interesse in het religieuze leven die een kijkje komen nemen bij een ander kerkgenootschap. 

De kerken proberen zich in zo’n nacht aan een breed publiek te presenteren met korte spirituele momenten, discussies, theater en vooral veel muziek. In Utrecht stond de sound van Bono van U2 op het programma, terwijl er discussies verzorgd werden door onder meer Antoine Bodar en Henk Westbroek. Rotterdam kende veel muzikale momenten, terwijl burgemeester Ahmed Aboutaleb en mgr. Ad van Luijn onder anderen een inhoudelijke bijdrage leverden. In Den Haag was onder meer een theaterprogramma geagendeerd voor jongeren in de Nieuwe Kerk.  Een poll op de website van de kerken in Den Haag geeft voorlopig aan dat 71 procent van de stemmers een jaarlijkse kerkendag wel ziet zitten. 

Er waren ook tegenvallers. Zo stapte de Rooms-Katholieke Kerk in Den Haag in een laat stadium uit de organisatie. En in Emmen waar men aanvankelijk ook een kerkennacht had gepland werd om weer andere, organisatorische, redenen afgezien van een editie.
 
Foto: fragment uit Kloosterkerk in Den Haag