Meditatiehof voor Thomas

In Heerde is op hemelvaardag een ‘Thomas a Kempis Meditatiehof’ geopend. De hof is bij het Centrum Heerenhof van Jeugd met een Opdracht Heidebeek, Zwarteweg 10. 

Met hulp van een hovenier werd er in een stukje bos een pelgrimspad aangelegd. Wandelend kan men stilstaan bij vragen die de natuur in je op kunnen roepen. Bezoekers kunnen ook stilstaan bij het water, mediteren op een schommelbank of gewoon even bijkomen op een bankje met een weids uitzicht. Het pad eindigt in een soort kloostergang, waar een aantal spreuken van Thomas a Kempis te lezen zijn. 

Mysticus Thomas a Kempis (1380-1472) schreef in de vijftiende eeuw het boek De navolging van Christus, dat tot op de dag van vandaag het meest gedrukte en vertaalde boek na de Bijbel is. Hij schreef het in Zwolle, waar hij ook begraven ligt. De laatste hertaling is gebeurd in 2008 door Mink de Vries uit Zwolle. Hij verrichte de officiële opening, verkleed als monnik. Ook Ben Louwerse, die een roman over Thomas a Kempis heeft geschreven was aanwezig. In de hof zijn verder beeldhouwwerken van Wiebe van Dingen te zien. 

Agnietenberg

Mensen die van verre de meditatiehof komen bezoeken kunnen eenvoudig doorrijden naar de Agnietenberg bij Zwolle als ze nog verder willen mijmeren in het spoor van Thomas. Er is een herinneringskruis geplaatst op de plaats waar het klooster van Thomas heeft gestaan. Er is tegenwoordig een begraafplaats. De begraafplaatsbeheerder Pierik vindt bij het delven van graven nog regelmatig dakleien die ooit onderdeel van het klooster zijn geweest.

Thomas a Kempis schreef voordat de scheuring zich voltrok tussen de Rooms-Katholieke Kerk enerzijds en de verschillende protestantse denominaties anderzijds. Beide richtingen herkennen zich in substantiële delen van zijn gedachtengoed, ook al zal de één meer aansluiten bij het mystieke piëtisme van de monnik en de ander zal mogelijk meer citeren uit de opvattingen over de eucharistie.

Foto: Pierik toont een steen die bij het delven van een graf boven komt.