Herdenkingen op meer plaatsen

Niet alleen in Apeldoorn, maar ook op andere plaatsen in Nederland is de aanslag herdacht op het Koninklijk Huis in Apeldoorn. Verschillende kerken in Wijk bij Duurstede hebben bij voorbeeld het initiatief genomen om ook een herdenkingsdienst te houden.

De kerken wilden de inwoners van de gemeente de gelegenheid bieden hun verdriet, woede, verbazing, medeleven, zorg en troost met elkaar te delen. De bijeenkomst vond plaats op 2 mei in de Grote Kerk op de markt in Wijk bij Duurstede, in nauwe samenwerking met de gemeente. 

Naast een enkel woord, stilte en een lied was er gelegenheid om een condoleanceregister te tekenen, en er kon een kaarsje gebrand worden. Ook kon een bericht aan Koningin Beatrix worden getekend met woorden van medeleven en troost. 

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Protestantse gemeente Wijk bij Duurstede, de Hervormde gemeente Wijk bij Duurstede, de Baptistengemeente De Haven Wijk bij Duurstede, de Protestantse gemeente Cothen, de Rooms-Katholieke parochie Petrus en Paulus Cothen en de Rooms-Katholieke parochie Sint Johannes de Doper Wijk bij Duurstede.

‘Wij hadden al eens een avond met de burgermeester gehad over de rol van de kerken bij rampen’, aldus Kees Slijkerman, één van de pastores, ‘daardoor waren we wat voorbereid toen iemand van de rk-diaconie op 30 april met het voorstel kwam’. 

De bijeenkomst is na te luisteren via www.kerkomroep.nl – grote kerk wijk bij duurstede 2 mei.