Eijk reageert op biotechniek

‘Niet alles wat technisch mogelijk is, is daarmee ook moreel goed’. Zo reageert mgr. Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht en referent binnen de bisschoppenconferentie voor medisch-ethische kwesties, op de ontwikkelingen binnen de biomedische wetenschap. Eijk studeerde geneeskunde en werkte een jaar als arts, voordat hij de priesteropleiding volgde. 

Eijk doet zijn uitspraak naar aanleiding van de verschijning van de instructie ‘Dignitas Personae’ (Over de waardigheid van de persoon). De Congregatie voor de Geloofsleer publiceerde onlangs deze instructie. Het document gaat over medisch-ethische kwesties rond de voortplanting, experimenten met menselijke embryo’s en het veranderen van menselijk DNA.  

Eijk daarover: ‘De snelle vooruitgang van de biomedische wetenschap maakt de ontwikkeling van nieuwe therapieën mogelijk. Maar zij geeft ook een macht over de oorsprong van het leven en over de erfelijke aanleg van mensen waaraan bedenkelijke kanten vastzitten. Niet alles wat technisch mogelijk is, is daarmee ook moreel goed. De nieuwe instructie geeft heldere antwoorden op complexe vragen’.

Wie de volledige tekst van ‘Dignitas Personae’ in het Nederlands wil lezen, kan hier klikken.