Kopten bedreigd

Een Britse mensenrechtengroep heeft gevraagd om een officieel onderzoek naar een recente aanval op een Koptische Kerk in het oosten van Cairo. Dat heeft Magdy Ramzy, officieel afgevaardigde van de Koptisch Orthodoxe Kerk in Nederland en lid van de Raad van Kerken, laten weten. 

Christelijke Solidariteit Wereldwijd (CSW) heeft gemeld dat op zondag 23 november de Koptische Kerk van St. Mary en Anba Abraam werd aangevallen door een menigte van duizenden mensen. Zij protesteerden tegen nieuwbouw van de kerk. 

Het protest begon om 5 uur ‘s middags met het gooien van stenen. Later werden er molotov coctails naar de kerk gegooid. Op dat moment waren er verschillende gelovigen in het gebouw aanwezig. Het ontaardde met aanvallen op christenen die duurden tot 4 uur in de ochtend. De menigte schreeuwde leuzen als ‘We zullen de kerk vernietigen’. ‘Het was een beangstigend moment’, zei advocaat Nabil Gobrayel die op dat moment in de kerk aanwezig was. Vijf mensen raakten er verwond, meldt Stichting Open Doors in Nederland. 

De Koptische gemeenschap heeft een oproep gedaan aan de autoriteiten om de schuldigen op te pakken. Het incident staat niet op zichzelf. De Kopten hebben de laatste jaren steeds vaker te lijden van anti-christelijke rellen. De kerk heeft er dan ook bij de autoriteiten op aangedrongen om de kwetsbare christelijke gemeenschappen beter te beschermen.

Egypte staat op nummer 19 van een lijst bijgehouden door Open Doors met landen waar de christenen het meest worden vervolgd. Daarmee staat het land op de lijst in de buurt van landen als Irak en de Palestijnse gebieden; regio’s waar de Raad van Kerken recent over gepubliceerd heeft.