Schiphol ingebrand in hart

De herdenking van de slachtoffers van de Schipholbrand in de Hoofdvaartkerk van Hoofddorp was indrukwekkend, zeggen aanwezigen van zondagavond 26 oktober. Drie jaar geleden vonden elf mensen die terecht of ten onrechte waren opgesloten in afwachting van uitzetting de dood door die noodlottige brand. ‘Die staat in ons geheugen gegrift’, zei Nico Bus van Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer. ‘Het heeft – in alle triestheid – onze blik op veiligheid verscherpt’, zei burgemeester Theo Weterings. 

Centraal in deze herdenking stond een schaal aarde. ‘Aarde… alle godsdiensten vragen zich af: hoe komen we aan de aarde? Waar komt de grond vandaan waar we op staan? En alle godsdiensten zijn ‘t erover eens: het is ons gegeven’, begon Rien Wattel een meditatie rond deze schaal. Uit de bijbel klonk het verhaal over de heilige grond, zoals Mozes te horen krijgt over de aarde waar God nadrukkelijk op aanwezig wil zijn. En imam Subir van de Ar Achmahmoskee reciteerde een Korantekst over God als schepper – wellicht de eerste keer dat een koranvers zo klonk in deze oude kerk! 

Daarna werden elf kaarsen aangestoken bij het noemen van de namen met een korte levensbeschrijving erbij. Vooral die laatste maakte veel indruk. Verscheidene slachtoffers zaten min of meer toevallig net in deze vleugel van het detentiecentrum, bijvoorbeeld iemand die betrokken raakte bij een aanrijding en daarbij opgepakt werd omdat hij geen papieren had; een ander omdat zijn broer net te laat met zijn papieren kwam. 

In de gebeden werd stilgestaan bij wat Yosé Höhne-Sparborth van de Basisbeweging Nederland eerder zei: 

Gevangenen bewakers leidinggevenden brandweermensen,
geen grotere afstand denkbaar.
In die ene nacht, drie jaar geleden
werden ze op elkaar geperst,
voorgoed, door een dodelijke herinnering.
Een nacht, ingebrand in hun hart en geest.

‘Een diep religieuze herdenking’, zei een bezoeker na afloop.

Wie de herdenking of delen eruit wil terughoren, zoals het reciteren van de Korantekst, kan dat doen op www.audioserver.nl, podcast kerken, Hoofdvaartkerk en dan naar 26 oktober, 19.00 uur.