Wereldwijd gebed voor vrede – initiatieven in Nederland

Kerken in Israël en de Palestijnse gebieden nodigen gelovigen wereldwijd uit om op dinsdag 17 oktober met hen te vasten en te bidden om vrede, verzoening en gerechtigheid in het Heilig Land. In Nederland zijn daartoe enkele initiatieven genomen. 

  • De dorpskerk in Zuidland opent zijn deuren van 10.00 – 16.00 uur voor stilte en gebed. Om 19.30 uur vindt daar een gebedsviering plaats, waarna de kerk tot 21.00 uur geopend zal zijn.
  • In de Oosterparkkerk, Oosterpark 5 in Amsterdam vindt om 19.30 uur een gebedsmoment plaats. Deze zal een half uur duren en volgt de klassieke structuur van een versper. 
  • In Vlaardingen organiseren verschillende kerken en maatschappelijke organisaties een stille wake. Deze vindt plaats om 19.30 uur in de Lucaskerk, Hoogstraat 26. Aan hen die willen deelnemen wordt gevraagd een brede kaars mee te brengen die in de komende dagen zal blijven branden in het stiltecentrum. Het stiltecentrum zal de gehele dinsdag geopend zijn.
  • De Ichttuskerk en Hoofdhofgemeente in Berkum (Zwolle) organiseren op woensdag 18 oktober een gebedsbijeenkomst voor vrede. Deze vindt plaats in de Hoofdhof, Kerkweg 26, Zwolle en is van 19.00 – 19.45 uur. 

Vanochtend om 8.30 uur sloten zich 100 mensen aan voor het online gebed dat de Raad van Kerken in Nederland faciliteerde. Hoewel de belangstelling hiervoor veel groter was, wat dit het maximale aantal dat met het oog op de techniek kon deelnemen. Een voor een spraken de deelnemers een gebed uit, hiertoe uitgenodigd door ds. Rachelle van Andel, die samen met mgr. Bernd Wallet het initiatief nam voor het gebed. 

Het gebed werd afgesloten door ds. Sally Azar, voorganger van de Lutherse Kerk in Jeruzalem, met de woorden: ‘Ik bid vanuit het hart van Jeruzalem: voor hen die in angst leven en overweldigd worden door wat de toekomst brengt. We rouwen om de normalisatie van de oorlog. We bidden voor hen die geen stem meer hebben om hun pijn te uiten. We bidden in Uw naam.’