NBG geeft intercultureel boekje over Bijbel en slavernij uit

Kan de Bijbel helpen om zicht te krijgen op slavernij en de verwerking ervan? Daarover gaat het in het boekje Geroepen om vrij te zijn, met bijdragen van Afrikaanse, Antilliaanse, Surinaamse en Nederlandse theologen.

Diverse kerken verzochten het NBG om aan de hand van de Bijbel materiaal te ontwikkelen rond slavernij. Geroepen om vrij biedt kerken, gesprekskringen en individuele bijbellezers zicht op slavernij in Bijbelse tijden. Ook laat de uitgave het perspectief zien dat vrijheid bedoeld is voor álle mensen.

Bijbelverhalen en verhalen van nu

‘Geroepen om vrij te zijn, Bijbelstudies over slavernij en vrijheid’ belicht bijbelverhalen over slavernij en vrijheid. De verhalen worden uitgelegd en geduid, er is materiaal toegespitst op kinderen, en er zijn reflectie- en gespreksvragen voor persoonlijk gebruik of in groepsverband. Theologen van verschillende kerkelijke en culturele achtergrond schreven mee aan dit boekje, onder wie de Ghanese voorganger Seth Adzokatse, bisschop Renold Pansa van de Evangelische Broedergemeente (EBG) in Suriname, SKIN-voorzitter en EBG-voorganger Rhoïnde Mijnals-Doth, de Antilliaanse Bijbelvertaler Marlon Winedt, en Martijn Stoutjesdijk, onderzoeker aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ook bevat het boekje een interview met de Surinaamse Ritania Wirth over hoe het slavernijverleden doorwerkt tot in de tegenwoordige tijd.

De boekjes zijn, voor €1,- per stuk, te bestellen in de webshop van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap