‘Karlsruhe zal een nieuw begin zijn’

‘Karlsruhe zal een nieuw begin zijn. We komen hier samen als christenen, verenigd in het aanpakken van de uitdagingen van de wereld. Want de eenheid van christenen is verbonden met de eenheid van de hele schepping.’ Met een schets van de situatie in de wereld toont waarnemend algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken, priester prof. dr Ioan Sauca, hoe relevant het thema van deze 11e Assemblee is.

‘Het thema ‘De liefde van Christus beweegt de wereld tot verzoening en eenheid’ klinkt te midden van de geopolitieke realiteit, toenemende spanningen en verdeeldheid’, stelt Sauca in de openings-persconferentie van de Assemblee. ‘Gods plan voor de wereld is de eenheid van allen.’

Naast Sauca nam onder andere dr. Agnes Abuom, Keniaanse en moderator van het centraal comité van de WCC, deel aan het panel tijdens dit openingsmoment. Abuom, ooit als steward betrokken geraakt bij het werk van de Wereldraad, verklaarde dat zij hoge verwachtingen koestert bij de Assemblee. ‘Ik verwacht een sfeer waarin we gezamenlijk spiritualiteit, de schepping en het leven vieren.’

Christien Crouwel, algemeen secretaris, herkent zich in de verwachtingen al deelt zij met Sauca dat de wereld, en daarmee de Wereldraad, voor immense uitdagingen staat. ‘De oorlog in de Oekraïne, de trauma’s in het Midden-Oosten, de klimaatcrisis en de stelselmatige uitsluiting van grote groepen mensen wereldwijd aan de samenleving – zoals mensen van kleur, mensen met een fysieke of verstandelijke beperking, vrouwen en lhbti’ers – zijn problemen die de Wereldraad niet alleen kan oplossen. Maar we kunnen als kerken hiervoor wel steeds weer de aandacht vragen en betrouwbare partners zoeken in het werken aan gerechtigheid en duurzame vrede. Zoals in het verhaal van de weduwe en de onrechtvaardige rechter moeten we blijven kloppen tot het klopt. Het gaat om het tonen van daadkrachtige spiritualiteit.’

Foto: Waarnemend algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken, priester prof. dr Ioan Sauca (L), algemeen secretaris Raad van Kerken in Nederland, ds. Christien Crouwel.