Geert Groote jaar van start

De Actuele Moderne Devotie Beweging roept dit jaar, vanaf 20 augustus, uit tot Geert Groote Jaar. Met aandacht voor Geert Groote en de Moderne Devotie wil de beweging bijdragen aan bekendheid en begrip van de idealen en waarden van de Moderne Devotie.

De Actuele Moderne Devotie Beweging bestaat formeel sinds november 2011 met het ondertekenen van het Windesheim Akkoord door Deventer en Zwolle, een intentieovereenkomst rond de Moderne Devotie van verleden, heden, en toekomst. De beweging heeft de afgelopen periode signalen opgevangen dat de wind gunstig staat voor het uitroepen van dit Geert Groote Jaar.

Zelf onderzoeken en kiezen

De kern van de Moderne Devotie Beweging is de Gemeenschap, met hoofd, hart, en handen, en met woord en daad. Waar iedereen deel vanuit kan maken, en op een gelijkwaardige manier, tot zijn of haar recht mag komen. Met de ruimte en vrijheid, voor ieder persoonlijk, om zelf te onderzoeken, en te kiezen. Zodat de gemeenschap op een vruchtbare en verbindende manier wordt gediend.

Op de eerste dag van het Geert Groote Jaar bezoeken een aantal eigentijdse modern-devoten een bezoek aan Klooster Schiermonnikoog. Daar vieren de Karmelbroeders van Ad Montem, en de Cisterciënzers ( Trappisten), samen de getijden binnen het Klooster. In gemeenschap zal daarbij stil worden gestaan bij de sterfdag van Geert Groote, en bij de sterfdag van Bernardus van Clairvaux, ook op 20 augustus overleden, en groot inspiratiebron voor de Trappisten en de Moderne Devoten.

Lezingenreeks

In de eerste maanden van het Geert Groote jaar neemt een lezingenreeks, in het Stedelijk Museum Zutphen, toehoorders mee vanaf het begin tot aan wat Moderne Devotie kan betekenen in de huidige samenleving.

Illustratie: Geromantiseerde weergave van Geert Grote met zijn volgelingen (aquarel 1885, Antoon Derkinderen)