Schrijf een brief aan Poetin

Zoals zo veel Nederlanders kon Janny Tiesnitsch Kooistra uit Stiens bijna niet naar de beelden van de oorlog in Oekraïne kijken. Ze voelde zich machteloos. Daarom bedacht ze een actie. Een schrijfactie, voor moeders door moeders.

Met een brief aan Poetin roepen moeders de Russische president op een einde te maken aan de oorlog en steken ze tegelijkertijd alle Oekraïense en Russische moeders in Nederland een hart onder de riem.

Janny Tiesnitsch Kooistra was bekend met de schrijfacties van Amnesty International. Ze wordt ook al jaren geraakt door de acties van de Dwaze Moeders die week na week en jaar na jaar demonstreren op het Plaza de Mayo in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires om opheldering te vragen over hun kinderen die verdwenen tijdens de dictatuur van de militaire junta onder leiding van president Videla. Dat bracht haar op het idee van een bijzondere schrijfactie.

Herkenbare angst

Moeders over de hele wereld herkennen de angst dat er iets met je kind gebeurt. En Poetin is de leider van een kernmacht, maar hij is óók een zoon. Schrijven vanuit het moederhart verbindt moeders en – al weet Janny Kooistra dat de kans klein is –  misschien raakt het een snaar bij de Russische president.

Amnesty International hielp Janny de brief op te stellen en vertalen. Nu worden alle moeders opgeroepen om de brief over te schrijven en te ondertekenen.