Leger des Heils komt slachtoffers Oekraïne te hulp

Het Leger des Heils in Nederland, Tsjechië en Slowakije zet momenteel alles op alles om vluchtelingen uit oorlogsgebieden in Oekraïne te kunnen helpen. In Tsjechië werkt het Leger aan het openen van centers voor noodopvang, is men bezig met lokale fondsenwerving en komen er op korte termijn 300 omklapwoningen en 250 flats beschikbaar. Omklapwoningen zijn woningen die door het Leger worden gehuurd en doorverhuurd aan vluchtelingengezinnen.
Aan de grenzen van Tsjechië en Slowakije verricht het Leger veldwerk om gestrande vluchtelingen bij te staan en verder te helpen. Zij worden daarbij geholpen door Oekraïense vrijwilligers. In Tsjechië wonen al zo’n 250.000 Oekraïners die daar terechtkwamen als gevolg van eerdere conflicten in de regio. De verwachting is dat eenzelfde aantal vluchtelingen zich hierbij zal voegen.

Nederland

Ook in Nederland is het Leger des Heils druk bezig met voorbereidingen om getroffenen uit Oekraïne te helpen. Er is een territoriaal crisisteam georganiseerd onder leiding van assistent chef secretaris Stuart Evans en voorzitter van de Raad van Bestuur kapitein Harm Slomp. Tevens wordt gewerkt aan huisvesting voor vluchtelingen uit de oorlogsregio. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het Leger des Heils gevraagd om de opvang in Zaanstad te organiseren en coördineren. Meerdere organisaties en gemeenten staan klaar om de helpende hand te bieden. ‘Heel goed om te zien dat gemeenten en maatschappelijke organisaties klaar staan om hulp te bieden aan mensen die vluchten uit Oekraïne,’ aldus staatssecretaris Van der Burg (Justitie) in de Telegraaf. Ook werkt het Leger des Heils in Nederland aan het creëren van opslagruimte voor fysieke donaties, zodat we zijn voorbereid als er specifieke hulpvragen komen op dat gebied.

Gebedsnetwerk

Gebed blijft natuurlijk enorm belangrijk. Het Leger des Heils gaat dan ook starten met een gebedsnetwerk om zo, samen met broeders en zusters over de hele wereld, mensen en omstandigheden in Gods machtige hand te leggen. Commandant van het Leger des Heils in Nederland, Hannelise Tvedt, onderstreept het belang hiervan: ‘In zowel Rusland als Oekraïne zijn heilssoldaten en -officieren actief en ik roep iedereen op om te bidden voor hen en voor allen die lijden onder deze crisis. We leven enorm mee met de broeders en zusters ter plaatse die het werk in hun gemeenschappen nu onder zeer moeilijke omstandigheden verrichten.’