Maak vluchtelingenkinderen blij

Vluchtelingenkinderen in Nederland hebben het niet makkelijk. Op een asielzoekerscentrum (azc) is de angst voor oorlog vervangen door onzekerheid over de toekomst. Er is vaak weinig te doen, zeker tijdens de zomervakantie. Gave wil hen juist dan opvrolijken met een rugtas vol leuke verrassingen.

Gezinnen, scholen en kerken kunnen tasjes bestellen bij Gave. Kinderen vullen die tasjes vervolgens met speelgoed en schrijfwaren, zoals een auto, pop, kleurboek en potloden. Door mee te doen leren ze een waardevolle les: dat geven om een ander belangrijk is en je zo leeftijdsgenoten heel blij kunt maken!

Een meisje van negen jaar vertelde: ‘Ik heb meegedaan met de actie omdat wij heel veel speelgoed hebben en zij bijna niets. Dus als wij ze speelgoed geven, hebben zij wat om mee te spelen. Helpen is leuk om te doen!’

Op diverse azc’s in Nederland worden de tassen rond de zomervakantie uitgedeeld, samen met vrijwilligers die vaak al actief zijn bij het azc. Reactie van een vrijwilliger: ‘Toen ik na het uitdelen weer op de begane grond kwam, was er bijna geen doorkomen aan. De hele gang zat vol met kinderen die vol trots hun tasjes (met inhoud) aan elkaar lieten zien, daarna gingen ze er samen mee spelen.’

De actie is ook een mooie mogelijkheid om kinderen te betrekken bij hun leeftijdsgenootjes die naar Nederland zijn gevlucht. Gave biedt hiervoor o.a. een lessenserie en een PowerPoint.

Dit jaar is er voor het eerst de mogelijkheid om een azc te adopteren. Op die manier weet je waar je rugtassen terecht komen. De groep moet dan wel genoeg rugtassen kunnen vullen voor alle kinderen van het specifieke azc.

Informatie

  • Periode: Tasjes kunnen besteld worden tot 7 juni
  • Kosten: 3 euro per tasje (inclusief verzendkosten)
  • Meer informatie en bestellen: www.gave.nl/rugtasactie