Corona – klaagmuurtjes en bezinningsplekken

De beperkingen vanwege corona roepen niet alleen praktische en sociale, maar ook geestelijke klachten op. Op voorstel van burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede hebben de verschillende kerken nu bezinningsplekken ingericht met een ‘klaagmuur’. Daar kun je symbolisch je hart kunt luchten, bijvoorbeeld door iets op een briefje te schrijven en dat in de muur te stoppen.

In Cothen staat het muurtje aan de Dorpsstraat, ter hoogte van de Brink; in Wijk bij Duurstede bij de rechter ingang van Stiltetuin de Kloosterhof, achter het parkeerplaatsje tussen Klooster Leuterstraat 37 en 41. Het hek is los. Vanaf de weg is de klaagmuur al zichtbaar tegen de muur die over is van het middeleeuwse Maria Magdalenaklooster. De klaagmuur is dagelijks tot zonsondergang vrij toegankelijk, met inachtneming van minimaal 1,5 meter afstand tot andere bezoekers en met maximaal 2 personen bij elkaar staand.

Deze plekken verwijzen naar de westelijke muur van het ooit verwoeste tempelcomplex in Jeruzalem, een plaats van gebed die alom bekend staat als de Klaagmuur. De muurtjes zijn plekken om iets van je zorg of nood bij God te brengen en ook van je af te schrijven.

Klachten waar de gemeente misschien iets aan kan doen, zijn welkom in de brievenbus van het gemeentehuis.

De briefjes zijn niet om gelezen te worden, maar worden verbrand. Op woensdagavond 20 januari zal voor de schrijvers van alle briefjes gebeden worden in een gezamenlijke gebedsdienst van vier Wijkse kerken, live via internet te volgen. Aanvang 20.00 uur. Op www.kerkenbijduurstede.nl staan contactgegevens van de kerken.


Tekst als bord bij de klaagmuur in de Kloosterhof:

KLAAGMUUR

Muur voor briefjes met uw gebed tot God of andere hartenkreet. De briefjes worden vernietigd. We lezen ze niet, maar bidden wel voor u.

De gezamenlijke kerken
(www.kerkenbijduurstede.nl)

Psalm 13 Hoe lang nog, HEER? Vergeet U mij voorgoed?
Hoe lang nog verbergt U uw gelaat voor mij?
Hoe lang nog, dag na dag, moet mijn hart tobben en klagen?