Leven en werken met gemeenschap in Grandchamp

De Zusters uit de oecumenische kloostergemeenschap in Grandchamp, Zwitserland, die het materiaal hebben samengesteld voor de Week van gebed voor eenheid, bieden ook gelegenheid om met hen mee te leven en mee te werken. Een inspirerende ervaring. De zusters volgende de regel van Taizé. Met Taizé zijn velen bekend, maar afreizen naar Neuchâtel hoort men minder vaak.

De zusters wonen in Zwitserland op een prachtige plek aan het meer van Neuchâtel, waar ze de communiteit van Grandchamp vormen. Een heerlijke inspirerende plek om te zijn, vooral als je, nog meer dan in Taizé, de rust en de stilte zoekt. Bovendien omdat het kleinschaliger is, maak je van dichtbij het leven van de zusters mee.

Nu bieden de zusters van Grandchamp ook de mogelijkheid om een poosje als vrijwilliger met hen mee te leven. Een goede en open plek voor een tussenpauze. Je bent zeer welkom! In Grandchamp komen vrijwilligers (man/vrouw) uit de hele wereld, de meesten zijn tussen de 18 en 40 jaar. Vrijwilligers werken normaal gesproken 24 uur per week en de communiteit biedt logies (een eenvoudige eenpersoonskamer) en volledig pension. Je werkt bijvoorbeeld mee in de keuken of in de tuin. Overigens komen ook de zusters zelf uit de hele wereld en is ook Nederland goed vertegenwoordigt.

Toen ik jong was, ben ik ook zelf voor een periode vrijwilliger geweest. Nog vaak denk ik terug aan die fijne tijd in Grandchamp. Het meeleven in een gemeenschap met al die vrolijke zusters en een gezamenlijk dagritme heeft mij erg goed gedaan. Ik kon er afstand nemen en nadenken wat ik verder wilde in mijn leven. Grandchamp is erg sfeervol, met veel bloemen, en een prachtige kapel in een voormalige schuur. Ook kun je er gemakkelijk op uit: met de tram naar de stad Neuchâtel of lopen naar het helderblauwe meer waar je kunt zonnen, zwemmen of op een terrasje zitten. Kortom: om meerdere redenen is het een goede plek om te zijn.

Ik kan Grandchamp en een verblijf bij de zusters van harte aanbevelen. Op de site www.grandchamp.org/nl is meer informatie te vinden en via www.vriendenvangrandchamp.nl is de Stichting te vinden die ook een folder heeft gemaakt speciaal over de mogelijkheid om vrijwilliger te worden. Als voorzitter van die stichting vind je daar ook mijn contactgegevens, mocht je nog vragen hebben.

Ds. David van Veen