Klaar voor 70 jaar

Het is zover. De eerste prominenten zijn in Amsterdam. Voorzitter Agnes Abuom van de Wereldraad van Kerken en secretaris Olav Fykse Tveit zijn met leden van hun staf in onze hoofdstad aan de vooravond van de vieringen rond het 70-jarig bestaan van de oecumenische koepelorganisatie. Ze zijn in Nederland opgevangen door leden van het voorbereidingsteam en worden wegwijs gemaakt in de Nieuwe Kerk, waar de viering plaatsvindt in het kader van het jubileum. 

Meer dan een jaar voorbereiding is er aan het evenement voorafgegaan. Al tijdens het centraal comité in Trondheim, twee jaar geleden, nodigde Karin van den Broeke, afgevaardigde van de PKN naar de Wereldraad, de collegae uit om het zeventigjarig jubileum in Amsterdam te vieren. Er is daarna contact gezocht met de directie van de Nieuwe Kerk, met mediapartner EO en met talloze vrijwilligers en professionals die ieder hebben bijgedragen om het feest goed te laten verlopen. 

Dagelijks rinkelt de telefoon bij de Raad van Kerken in Nederland met mensen die informatie willen, die alsnog een stoel hopen los te praten in de kerk, die een aanvangstijd checken, willen weten of ze ter elfder ure (letterlijk) toch nog bij het symposium aan de Vrije Universiteit kunnen meedoen. De stoelen in de Nieuwe Kerk zijn al lange tijd volgeboekt. De VU en de walk of peace door de hoofdstad verwachten ook veel meer dan honderd deelnemers, maar er is ruimte om in te stappen. Het belooft al met al een mooie dag te worden. 

De oecumenische veelvraten kunnen even voor elven bij de Boelelaan binnenstappen waar om elf uur het symposium begint. Tveit en Abuom zullen daar eveneens een bijdrage leveren. Zij die na het symposium nog een stukje walk of peace willen doen, kunnen daarop instappen. De Amsterdamse Raad van Kerken heeft in samenwerking met Pax en de Raad van Kerken Nederland een mooie route uitgezet die eindigt op de Dam, waar onder meer Heinrich Bedford – Strohm gezicht van de Duitse protestantse kerk het woord zal voeren. 

Vanaf half vier zal de kerk voldruppelen, waar om vier uur de dienst begint. Mensen die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen, kunnen de dienst via een livestream volgen. En de EO verzorgt een televisie-uitzending later in de week over de dag. De livestreamverbinding is er ook van de VU, zodat geïnteresseerden over de hele wereld de bezinning kunnen volgen. 

Wie het programma van de Walk of Peace wil lezen, kan hieronder klikken. Wie de liturgie wil zien die in de Nieuwe Kerk wordt gebruikt, kan even daaronder klikken. We hopen als Raad kort na de festiviteiten op deze site verder verslag te doen van wat er zich allemaal in de hoofdstad heeft afgespeeld. 

Walk of Peace: klik hier

Liturgie 70 jaar: klik hier

Foto’s: Boven Eveline Bersma met Agnes Abuom in de Nieuwe Kerk
Onder Margarithe Veen tussen Olav Fykse Tveit en Agnes Abuom
(Foto’s Margarithe Veen)